Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, yaptığı açıklamada Karapınar bölgesinin yeraltı sularının kimyasal özelliği ve jeolojik yapısı nedeniyle obruk oluşumuna açık bir bölge olduğunu söyledi.
Aşındırıcılığı fazla olan suların etkisi sonucu kayaçların erimesi nedeniyle oluşan obrukların bölge için ciddi tehdit olduğunu vurgulayan Nalbantçılar, şunları kaydetti:
''Obruğun nerede ve ne zaman olacağının tahmin edilmesi ve kestirilmesi zordur, ancak olabilme ihtimali tespiti yapılacak çalışmalarla mümkündür. Obruğun oluşabileceği bölgeleri tespit etmek elimizdedir. Yörede detaylı bir jeolojik çalışma ile obruk oluşumu için risk taşıyan yerleri belirleyebiliriz. Obruk, dünyanın birçok yerinde görülen bir doğa olayıdır. Bundan kaçmak olmaz, ancak önlem alınabilir. Karapınar'da birçok yerleşim birimi bu riski taşıyor. Karapınar bölgesi obruk oluşumu için birçok özelliği barındırıyor. Her an bir can kaybı olabilir. Her an tarlada çalışan işçiler ya da bir yayla evi, obruk oluşumu sonucu oluşan göçüğün içinde kalabilir.''
Nalbantçılar, tüm uyarılarına rağmen bu konuda bir adım atılmadığını öne sürerek, ''Bugüne kadar olmadı, ancak bu, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez. Bölge halkı bu konuda duyarlı olmalı. Yerin altında bir ses duyduklarında, bir hareketi hissettiklerinde mutlaka yetkililere bilgi versinler. Bölgede acilen geniş çaplı bir araştırma yapılmalı'' dedi.
Bu arada, Konya'nın Karapınar ilçesindeki bir mısır tarlasında dün hasat yapılırken, yaklaşık 70 metre çapında, 80 metre derinliğinde obruk (yer kabuğunun çoğu kez aniden çökmesiyle ortaya çıkan çöküntü) oluşmuştu. Karapınar ve çevresinde, çeşitli derinlik ve çaplarda 100'ün üzerinde obruk bulunduğu belirtiliyor.
aa