Kazandığı başarılarla adından sıkça söz ettiren Anatolia Aero Design ekibi, TeknoFest İstanbul'da en yüksek görev uçuşu puanlarını toplayarak birinciliği elde etti.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde oluşturulan "Anatolia Aero Design" ekibi, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ekip, İstanbul'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne katılarak önemli bir başarıya imza attı. Sabit kanat kategorisinde yer alan Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Anatolia Aero Design ekibi, özgün tasarım Harpy ile en yüksek görev uçuşu puanlarını toplayarak birinciliğe ulaştı. Ekip tarafından özel olarak tasarlanan Harpy, 1.7 kilogram kalkış ağırlığına ve 1.3 metre kanat açıklığı ile yarışmanın en hafif, teknolojiye uygun ve en başarılı uçağı olarak dikkatleri üzerine topladı.
"Yarışma bizim için zorlu geçti"
Yaklaşık 8 yıldır bu tarz çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Anatolia Aero Design ekibinin kurucusu Prof. Dr. Hikmet Karakoç, "Biz İHA çalışmalarına 7-8 yıl önce başladık. İlk yıl altyapı çalışmalarını tamamladık. Gerekli cihazların alımını yaptık. Daha sonra bu konuda öğrenci yetiştirip yetişmiş öğrencilerin de yeni jenerasyonları yetiştirmesini sağlayacak bir program içerisine girdik. Bu yıl TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışma da bizim için zorlu bir süreçti. Ancak bu süreci de başarıyla geçirerek iyi bir tasarım ve çalışmayla birinciliği elde ettik" şeklinde konuştu.
"Türkiye insansız hava aracı konusunda çok önemli bir noktada"
Eskişehir Teknik Üniversitesi Uçak Gövde Motor Bakımı Bölümü doktora öğrencisi ve ekibin kaptanı Emre Özbek İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burada büyük bir vizyon birliği var aslında. Hepimizin büyük bir özverisi var bu çalışmalarda. Öğrenci arkadaşlarımız gönüllü olarak bütün yaz tatillerini burada geçirdiler. Kurban Bayramı tatili bile yapmadık. Öğrenci arkadaşları görmemek aslında aileler için bile zorlayıcı bir şeydi. Biz bu konuda büyük bir vizyon birliğine sahibiz. Bu şekilde senelerdir çalışıyoruz. Dışarıdan da tabii ki Türkiye İnsansız Hava Aracı konusunda çok önemli bir noktada. Özellikle BAYKAR Makine ve ANKA İHA'nın yurtdışı operasyonları, Zeytin Dalı ve Afrin'deki performansı oldukça önemliydi. İHA konusunda Türkiye aslında dünyadaki ileri gelen ülkelerden biri şu anda. Biz de öğrenciler olarak burada İHA konusunda ülkemize personel yetiştirmek amacıyla ve üniversitelerde araştırma projeleri yürütme konusunda elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Ülke genelinden de bu konuda aldığımız tepkiler olumlu. Öğrencilerimiz destekleniyor. Yine firmalarımız bizi destekliyor sponsorluk vererek. Öğrencilerimizin ailelerinin büyük bir desteği var bu konuda. Aynı zamanda motivasyon veriyorlar" dedi.
"Savunma sanayisine destek verebilecek duruma geldiğimizi düşünüyoruz"
Savunma sanayisine destek verebilecek ürünler ortaya çıkarmak istediklerini aktaran Özbek, "Ekip olarak ilk yıllarımızda sadece bir yarışma ekibi olarak bakıyorduk kendimize. Bu sebeple 8-10 öğrenci arasında limitlemiştik ekipteki sayıyı. Ama giderek savunma sanayisine destek verebilecek duruma geldiğimizi düşünüyoruz. Buna yönelikte çalışmalarımızı ilerletiyoruz. Artık yarışmalar dışında da biz ekibi ve yaptığımız işleri geliştirmek amacıyla araştırmalar yürütüyoruz. Bu noktada ekibin vizyonu da aslında savunma sanayisine destek verebilecek ürünler çıkarabilmek yakın zamanda. Bunun yanı sıra bu yarışmalardan alınacak dereceler de ekibin motivasyonunu arttırıyor. Aynı zamanda da bu çalışmaların sürdürülebilir olmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin gurur kaynağı olma yolunda büyük adımlar atan Anatolia Aero Design ekibi, 2019 yılında gerçekleştirilecek yurtiçi ve yurtdışı insansız hava aracı yarışmalarında da yer almayı hedefliyor.