Öfkenizi 10 adımda kontrol altına alın

Stres hormonlarının etkisi altında öfke kontrolü zorlaşırken, Uzman Psikiyatrist Dr. Gamze Ergil, öfke kontrolünü sağlamanın yollarını paylaşıyor.

Medicana Ataşehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Gamze Ergil, öfkenin insanlar üzerindeki fiziksel ve duygusal etkilerini anlattı ve öfke kontrolünü kolaylaştırmak için 10 adım rehberini paylaştı.

1 - Öfkenin fiziksel belirtileri: Öfke anında yaşanan fiziksel belirtileri (çarpıntı, terleme, titreme, sıcak basması vb.) fark ederek, öfkenizi kontrol altına alabilirsiniz. Dr. Ergil, nefes alıp verme egzersizleri yapmayı öneriyor.

2 - Düşüncelerinizi inceleyin: Öfkeniz, o an aklınızdan geçen düşüncelerle ilişkilendirilebilir. Olumsuz veya yanıltıcı düşünceleri tespit ederek tepki vermeden önce düşünce süreçlerinizi gözden geçirin.

3 - Ortamı değiştirin: Eğer belirli bir ortam öfkenizi tetikliyorsa, o ortamdan uzaklaşmaya çalışın veya kısa bir ara verin.

4 - Relaksasyon teknikleri: Hızlı tempolu modern yaşam stresi artırabilir. Nefes egzersizleri ve kas gevşetme teknikleri gibi relaksasyon yöntemleri öfke kontrolünü kolaylaştırabilir.

5 - Stresi azaltın: Yüksek stres düzeyi öfkenin tetikleyicilerinden biridir. Hayatınızdaki stres kaynaklarını belirleyin ve meditasyon, öz şefkat, yoga gibi yöntemlerle stresi azaltmaya çalışın.

6 - Egzersiz yapın: Egzersiz, olumsuz duygularla baş etmek için etkili bir yoldur. Egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirirseniz, öfke kontrolünü artırabilirsiniz.

7 - İfade biçimi: Öfkeli olduğunuzda, karşı tarafı suçlamak yerine kendinizle ilgili ifadeler kullanın. İfade biçiminizi daha yapıcı hale getirin.

8 - Kin tutmayın: Öfkenin neden olduğu kin duygusunu sürdürmek, sadece acınızı artırır. Bu nedenle kin tutmamaya çalışın.

9 - Mizahı kullanın: Öfkeniz aşırı ise, mizahı kullanarak ortamı yumuşatabilirsiniz, ancak iğneleyici konuşmalardan kaçının.

10 - Profesyonel yardım: Eğer öfke kontrolü konusunda zorluk yaşıyorsanız, profesyonel yardım almayı düşünün. Uzmanlar size daha fazla destek sağlayabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor