Öğrenciler, agat taşı atölyesini gezdi

ANKARA (AA) - Çubuk ilçesindeki Yavuz Selim Ortaokulu öğrencileri, ağat taşı işleme atölyesini gezerek bilgi aldı.Öğrenciler, doğal taş işlemeciliği,...

ANKARA (AA) - Çubuk ilçesindeki Yavuz Selim Ortaokulu öğrencileri, ağat taşı işleme atölyesini gezerek bilgi aldı.

Öğrenciler, doğal taş işlemeciliği, takı yapımı ve gümüş takı işlemeciliği kurslarının verildiği atölyede, atölye sorumlusu Duygu Eroğlu'dan agat taşı işlemeciliği hakkında uygulamalı eğitim aldı.

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerle ilçenin kaynaklarını gençlere anlatmayı ve ufuklarını açmayı amaçladıklarını söyledi.

Çubuk'ta yaklaşık 30 milyar dolarlık bir rezervin işlenmeyi beklediğini anlatan Acehan, şöyle konuştu:

"Elmasın sertlik derecesi 10 ise agat taşının 7'dir. Şu an agat taşının en çok kullanıldığı yer takı ve tasarımdır. Ancak bunu yalıtımda ve dekorasyonda kullandığımız zaman ekonomiye çok daha büyük katkısı olacaktır. Çubuk’ta yer altında yaklaşık 300 milyon ton bu taşlardan var, bu çok büyük bir zenginlik. Bunun yaklaşık ekonomik değeri ise 30 milyar dolar. Ama bunu tam yerinde kullanmıyoruz. Eskiden Bizanslılar bu taşı kadeh olarak kullanmışlar. Çubuk agat taşının en önemli özelliği ise bu şekilde desenli olan agatların sadece ilçemizde bulunması."

Acehan, öğrencilere hobi olarak da olsa agat taşı işlemeciliği ile ilgilenmeleri tavsiyelerinde bulundu.

Okul müdürü Ömer Mollahüseyinoğlu da hem kendileri hem de öğrencileri açısından çok verimli bir etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, bu gezileri öğrencilere girişimcilik ruhunu aşılamak ve yaşam becerisi kazandırmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Değişik bir mekan gördüğü için çok mutlu olduğunu dile getiren öğrencilerden Ebrar Kocaoğlu, "Burada değişik taşları, yapım ve işletme aşamalarını gördük. Çok güzel ve heyecan verici bir şeydi." dedi.

Çubuklu olduğu halde ilk defa agat taşını gördüğünü söyleyen Müberra Karaaslan da "Bu kadar beklemiyordum. Beklediğimden çok daha farklı bir şeyle karşılaştım. Makineler ve yapım aşamaları çok değişik. Bir zamanlar köylülerin tarlalarında istemedikleri taşlar, şimdi ekonomiye kazandırılıyor." ifadesini kullandı.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti