İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - Doğuştan görme engelli Kadriye Arıkan ve 21 yaşında görme yetisini kaybeden Fatma Yıldıray , eğitim hayatlarında yaşadıkları zorlukları, 71 yaşındaki emekli öğretmen İclal Yalvaç'ın görmeyen gözlerine gönüllü ışık olmasıyla aştı.
Görme engelli Kadriye Arıkan ve Fatma Yıldıray farklı zamanlarda tanıştıkları gönüllü öğretmenleri İclal Yalvaç'ın çabası sayesinde eğitimlerini tamamladı.
Meslek yaşamında karşılaştığı görme engelli öğrencisinin, kendisine sarılarak "Öğretmenim, gözüm olur musunuz?" diye kitap okumasını istemesiyle hem faal öğretmenlik yaptığı dönemde hem de emeklilik döneminde hayatını görmeyen gözlere ışık olmaya adayan İclal öğretmen, bugüne kadar 60 görme engellinin eğitim hayatlarını başarıyla tamamlayarak iş sahibi olmalarını sağladı.
Doğuştan görme engelli Kadriye Arıkan ile emekliliğinin ardından evinin yakınındaki liseye yaptığı ziyarette, 21 yaşında görme yetisini yitiren ve üniversite eğitimini yarıda bırakan hemşire Fatma Yıldıray ile de ortak tanıdıkları aracılığıyla tanışan İclal öğretmen, başta meslektaşları olmak üzere imkanı olan herkesi görme engellilere katkı için onlara kitap okumaya, görme engelli kütüphanelerinde sesli kitaplar oluşturmaya çağırıyor.
- "En mutlu anlarımı onlarla yaşıyorum"
Emekli öğretmen İclal Yalvaç, AA muhabirine, emekli olduktan sonra kendisini görme engelli öğrencilere adadığını, onların sosyal ve iş hayatına katılmaları için ellinden ne gelirse yapacağını söyledi.
"Hayatımdaki en mutlu anları, onlarla birlikte olduğum anlarda yaşıyorum" diyen fedakar öğretmen, görme engelli öğrencilere kitap okumaya nasıl başladığını, "Çalışırken üç öğrencim vardı, daha önce görüyorlarmış sonra gözlerini kaybetmişler. Öğrencim sarıldı bana, 'Öğretmenin, benim gözüm olur musun?' dedi. Ben de ağlayarak o yıldan beri onların gözleri olmaya çalışıyorum. Gözlerim gördüğü, ayaklarım yürüdüğü sürece onlara kitap okuyacağım." diye konuştu.
Bugüne kadar kitap okuduğu 60 görme engelli öğrencinin memur olduğunu anlatan Yalvaç, "Hayatımı görme engelli öğrencilerime adadım. Bütün görme engelli öğrencilerine kapım açık. Emekli olan meslektaşlarım da haftada bir günlerini engelli öğrencilere ayırsınlar. Böyle yapmaları durumunda, akşam evlerine döndüklerinde, 'bugün güzel bir iş yaptım' diyerek rahat uyuyacaklardır." dedi.
- " İclal öğretmen sayesinde üniversiteyi bitirdim"
Yalvaç'ın ders kitaplarını okuyarak yardımcı olduğu Fatma Yıldıray, bu sayede yarım bıraktığı üniversite eğitimini tamamladı.
Hemşire olarak çalışan ve 17 yıl önce bir sabah yaşadığı rahatsızlık nedeniyle aniden görme yetisini büyük ölçüde kaybeden Yıldıray'ın, gittiği hastanede gözlerinin bundan sonra yüzde 10 göreceği öğrendiğinde dünyası yıkıldı. O yıl Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesine kayıt yaptıran genç kadın, alışık olmadığı yeni durum nedeniyle eğitimini yarım bıraktı.
Bu zor zor günlerde bir arkadaşı aracılığıyla İclal öğretmenle tanışan Yıldıray, yaşama yeniden tutunmasını sağlayan bu tanışıklığı şu sözlerle anlattı:
"17 yıl önce yarım bıraktığım üniversiteden hocam sayesinde mezun oldum. Haftanın beş günü işten çıktığım zaman hocamın evine geldim beraber ders çalıştık. Hocam sınava gireceğim ders konularını okudu ben hafızama aldım. Bazı konuları zaman içinde unuttum. İclal öğretmen, hiç sıkılmadan tekrar bana okudu. Dünyaya küsmedim hocamı tanıdıkça dahada gaza geldim."
- "İclal öğretmen bizim manevi annemiz"
İclal öğretmenin yardımıyla liseden mezun olan Kadriye Arıkan ise şimdilerde öğretmeniyle engelliler için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlanmaya devam ediyor.
Öğretmeninin ders kitaplarını okuması ve çalıştırması sayesinde liseyi bitirdiğini, sonrasında masörlük eğitimi aldığını aktaran Arıkan, İclal öğretmenin kendileri için manevi anne olduğunu söyledi.
AA