Öğretmenlik Meslek Kanunu Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin teklif kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme, öğretmenlerin meslek standartlarını yeniden tanımlarken, öğretmen adaylarına yönelik maaş ve eğitim süreci gibi önemli yenilikler getiriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin teklif görüşülerek kabul edildi. Yasalaşan teklifle, öğretmenlerin meslek standartları yeniden belirlenirken, öğretmen adaylarına yönelik yeni düzenlemeler de hayata geçirildi.

Öğretmenlere Yönelik Suçlarda Cezalar Artıyor

Yeni kanunla birlikte öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezaların yarı oranda arttırılması öngörülüyor. Ayrıca, öğretmen adaylarına ek gösterge ile maaş düzenlemesi getiriliyor. Bu kapsamda, öğretmen adaylarına 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş ödenecek.

Milli Eğitim Akademisi Kurulacak

Öğretmenlik mesleğinin geliştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde "Milli Eğitim Akademisi" kurulacak. Bu akademi, öğretmenlerin mesleki hazırlık süreçlerini yönetecek, gelişimlerine katkı sağlayacak ve kariyer basamaklarında ilerlemelerine destek olacak. Öğretmenlik, bu yeni düzenlemeyle "ihtisas mesleği" olarak tanımlanacak.

Öğretmen Adayları İçin Yeni Eğitim Süreci

Kanuna göre, öğretmen olarak atanacak adaylar, lisans düzeyinde bir yükseköğretim programından mezun olmalı ve Milli Eğitim Akademisi tarafından verilen 4 dönemlik hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamalı. Adaylar, bu süreçte teorik ve uygulamalı derslerden oluşan eğitim programına tabi tutulacak. Hazırlık eğitiminin süresi, mezun olunan programa göre 3 döneme indirilebilecek.

Öğretmen Adayları İçin Şartlar Belirlendi

Hazırlık eğitimine alınacak öğretmen adaylarının yerine getirmesi gereken şartlar da kanunla düzenlendi. Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak ve belirli suçlardan mahkum olmamak gibi şartlar aranacak. Ayrıca, öğretmen adaylarının sağlığı, görevi yerine getirmeye engel olmayacak durumda olmalı ve belirlenen sınav puanlarına sahip olmalı.

Sözleşmeli Öğretmenler İçin Yeni Düzenlemeler

Yeni düzenlemeyle sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri haricinde, 3 yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazereti ile yapılan tayinlerde ise öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak. Ayrıca, mazeretsiz olarak görevine başlamayan ya da görevden ayrılanlar, sözleşmeli öğretmenlik başvurularında kısıtlamalarla karşılaşacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Murat Kurum’a Malatya’dan Fahri Hemşehrilik Beratı
BBP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı’dan idam çağrısı
Çocukların Korunması İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruluyor
Dışişleri Bakanlığından İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ın paylaşımına tepki
YRP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: Sineklerle uğraşarak bataklık kurutulmaz