BOLU (AA) - ZAFER GÖDER - Bolu'nun Mengen ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki sac ve demir ustası Seyfi Akarsu, 60 yıldan fazla süredir yaptığı mesleğini bırakmak zorunda kalırken, oğullarına bile öğretemediğinden yakındı.
Ürettiği güğüm, ibrik, idare lambası, huni, soba borusu ve sübek (bebek tuvaleti) gibi eşyalarla yıllarca ilçe halkına hizmet veren Akarsu, el emeğiyle ortaya çıkardığı yüzlerce ürünü satmaya çalışıyor.
Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1952'de başladığı sac ve demir işleme işine ara vermeden bugüne kadar devam ettiğini söyledi.
Mesleğini babasından öğrendiğini ancak kendisinin öğretecek kimse bulamadığını belirten Akarsu, "2 oğlum var, onlara bile öğretemedim. Burada yaptığım işlerin hepsi dükkanımda. Bu işe mezara kadar devam edecek halimiz yok. Bugüne kadar devam ettik, bundan sonra işlerimiz bitti." dedi.
- "Meslek ölmez de yapan yok"
Akarsu, ilçedeki en eski esnaf olduğunu belirterek, "1952’den beri çalışıyorum. Soba borusu, kazanı yaptım. İdare lambaları, sübekler ürettim. Baca bilezikleri yaptım ama artık işe 'Paydos' dedim. Artık yaşlandım. Gözlerimden de ameliyat oldum. Bu nedenle artık üretim yapmıyorum. Şimdiye kadar yaptığım şeyleri yavaş yavaş satıyorum." şeklinde konuştu.
Teknolojinin gelişmesiyle hazır ürünlere ilginin arttığına işaret eden Akarsu, eskiden atölyesinde yaptığı sübekleri, bölgedeki diğer ilçe ve köylerde yaşayanların almak için Mengen'e kadar geldiğini anlattı. Akarsu, "Bir zamanlar yapmaya yetişemediğim sübekleri, hazır bezler çıkınca kimse aramaz oldu. Bunların işi bitti. Bunlar hazır bezlere göre daha sağlıklı. Bezler çocukta pişik yapıyor. Farklı sağlık sorunlarına neden oluyor ama sübek denilen şeyin hiçbir sakıncası yok." dedi.
İlçede, kendisinden sonra bu sanatı yaşatacak kimsenin kalmadığını ifade eden Akarsu, şunları söyledi:
"Artık bu işi yapan yok. 2 oğlum var yetiştiremedim. Bu mesleğe dönen yok. Şimdi gençlerin eline parayı vereceksin 'Git gez' diyeceksin. Aslında meslek ölmez de yapan yok. Ne kalaycı kaldı, ne demirci ne de berber çırağı. Meslekleri biz öldürdük. Üretimimi durdurdum. Şimdi dükkandaki ürünlerin bitmesini bekliyorum."
AA