OHAL'e ilişkin iki KHK'ın iptali istemine ret kararı

Anayasa Mahkemesinin, OHAL uygulaması kapsamında çıkarılan 668 ve 669 sayılı KHK'nın iptali istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu reddetme gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesinin, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan 668 ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) iptali istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu reddetme gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemlerini "Yetkisizlik" nedeniyle oy birliğiyle reddetti.

CHP, 668 sayılı KHK'da "darbe teşebbüsünden sonra görev yapan kamu görevlilerinin hukuki ve cezai sorumluluklarının olmadığını" düzenleyen maddeyi de Anayasa Mahkemesine taşıyarak, aynı kararnamede yer alan "OHAL'in ilanından önceki tarihe götürerek, 15 Temmuz'dan geçerli olmasına ilişkin" hükmün de iptalini istemişti.

Yüksek Mahkemenin 668 ve 669 sayılı KHK'ların gerekçesinde, Anayasanın 121. maddesi uyarınca çıkarılan dava konusu KHK hükümlerinin, Anayasanın 148. maddesinin 1. fıkrasının 3. cümlesinde yer alan "... olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz." hükmü karşısında, esasa geçilerek, yargısal denetimin yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında, iptali talep edilen KHK'ların yetkisizlikle reddini açıkladı.

İptali talep edilen KHK'lar, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına, jandarmanın İçişleri Bakanlığına, tüm askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlanmasını, FETÖ mensubu devlet memurlarının ihracını içeriyor.

668 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile 669 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname", Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Askeri Mahkemeler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile devlet memurları kanunlarında değişiklik yapılmasını kapsıyor.

AA

Gündem Haberleri

Erzurum’da otomobil bahçeye uçtu: 3 ölü
Açık bırakılan rögara düştü, yanındaki arkadaşı dakikalar sonra fark etti
Tekirdağ’da 300 polisle dev denetim
Ambulans kaza yaptı: 7 yaralı
Virajı alamayan otomobil kaldırıma çıktı