Omega-3 yağ asitleri; beyin, kalp ve mental sağlığın korunmasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle uzmanlar tarafından sıklıkla takviye edici gıda olarak önerilmektedir. Ancak İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Medical Park Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinem Özbay Özyılmaz, omega-3 kullanımının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Özyılmaz, “Uygun olmayan hastalara, uygun olmayan dozlarda omega-3 verilirse bu tehlikeli olabilir. Yan etkiler arasında bulantı, kusma, ishal, alerjik reaksiyonlar ve diyabet hastalarında şeker regülasyonunun bozulması bulunuyor. Ayrıca kullanılan takviyenin cinsine göre ağır metal zehirlenmesi de görülebilir” ifadelerini kullandı.
"Kan Sulandırıcı Kullanıyorsanız Dikkat Edin"
Omega-3'ün kan sulandırıcı etkisine dikkat çeken Doç. Dr. Özyılmaz, şu uyarılarda bulundu:
“Eğer hasta hali hazırda kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, omega-3 takviyesinin kan sulandırıcı etkisiyle birleşerek kanamalara yol açabileceğini unutmamalıdır. Bu tür hastalar mutlaka bir uzmana danışmalı. Literatürde, bu ikisinin bir arada kullanımından kaynaklanan kanama vakaları mevcut. Bu nedenle biz bu iki ilaç kombinasyonunu önermiyoruz.”
Doğru Kullanımda Faydaları Büyük
Omega-3 takviyesinin doğru kişilerde ve uygun dozda kullanıldığında oldukça yararlı olduğunu belirten Doç. Dr. Sinem Özbay Özyılmaz, şu tavsiyelerde bulundu:
“Kronik hastalıklarınız varsa mutlaka doktorunuza danışarak omega-3 kullanmaya başlayın. Amerikan Kalp Cemiyeti, haftada en az iki kez balık veya balık ürünleri tüketilmesini öneriyor. Ancak bu mümkün değilse takviye omega-3 kullanılabilir. Bunun yanı sıra kalp sağlığını korumak için düzenli spor yapmak ve tempolu yürüyüş de oldukça önemlidir.”