SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yaşayan Ömer Acar, 9 yaşında başladığı semaver yapımını ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor.
Vezirköprü ilçesindeki küçük atölyesinde levhaları çekiçle şekillendirerek 68 yıldır semaver yapan 77 yaşındaki Acar, sabah erkenden başladığı mesaisini geç saatlere kadar sürdürüyor.
Ayda işlemeli 4 veya 5 semaver yapan Acar, işini büyük bir sevgiyle devam ettiriyor. Acar'ın yaptığı semaverler, yurt içinde olduğu kadar yurt dışından tatil için gelen yabancılar tarafından da ilgi topluyor.
Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 yaşından bu yana bakır, bronz ve pirinç levhalardan çekiçle semaver yaptığını söyledi.
Türkiye'de kendisinden başka düz levhayı çekiçle şekillendirerek bu sanatı yapan bulunmadığını belirten Acar, "Benden üstün ustalar var ama semaver üzerine çekiçle yapımda benden başka Türkiye'de bu işi yapan yok." dedi.
Acar, Türkiye'ye gelen turistlerin semaverleri gördüğünde ne işi yaradığını araştırdığını, sonra kendisini arayarak sipariş verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Semaveri yanar vaziyette gören turist ne işi yaradığını soruyor. Nasıl kullanıldığını ve ne yapıldığını öğreniyor, sonra bana ulaşıyorlar. Pek çok Alman turiste de semaver sattım. Beni en çok duygulandıran ise Kuzey İrlanda'dan gelen 2 emekli öğretmen turist. Kaldıkları otelde gördükleri semaveri sorunca benim yaptığımı söylüyorlar. İnternetten araştırıp beni bulmak için ilçemize gelmişler. Yanlarına aldıkları tercüman ile beni bulmak için çok uğraşmışlar. Sonra bir taksici yanıma getirdi. Onlara önce ilçenin turistlik yerlerini gezdirdim. Sonra 3 semaveri kendilerine tanesi 600 liradan verdim."
Turistlerin kendisini bulmak için gösterdiği çabadan duyduğu şaşkınlığı dile getiren Acar, "Kuzey İrlandalılar semaver almaya geldiğinde çok duygulandım. Daha sonra yine beni aradılar ve 3 semaver daha gönderdim." diye konuştu.
- "En iyi çay bakır semaverde olur"
Suyu ortadan ısıtmaya başlaması nedeniyle semaverde yapılan çayın yumuşak olduğunu belirten Acar, "Çaydanlıktaki su haşlama olur. Boğaz yollarını yakar. Bakır semaverin suyu çabuk ısınır, geç soğur. Çaydanlıkta yapılan çayın suyu ise geç ısınır, hemen soğur. Bu nedenle en iyi çay bakır semaverde olur." ifadelerini kullandı.
Acar, yaptığı semaverlerin el işçiliğiyle kullanılan malzemeye göre 300 ile 2 bin lira arasında alıcı bulduğunu kaydetti.
AA