Ömür Gedik'ten Konya hayvan barınağı dezenformasyonu özürü!

Hürriyet yazarı ve Haçiko Derneği Kurucu Başkanı Ömür Gedik, Konya hayvan barınağında meydana gelen olayda dezenformasyon sonucu çirkin ithamlarda bulunduğu veteriner hekimlerden özür diledi

Konya Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde yaşanan üzücü olayın ardından Konya'yı hedefe koyan Hürriyet yazarı ve Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (Haçiko) kurucu Başkanı Ömür Gedik, “Konya'daki veteriner hekimlerden özür diliyorum” dedi.

Barınaktaki hayvanları çocuk olarak nitelendiren ama masum çocukların köpek saldırısında yaralanmasını ve ölmesini görmezden gelen Ömür Gedik, günlerdir barınaktaki olay üzerinden pompalanan Konya dezenformasyonu için özür diledi.

Ömür Gedik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir dezenfarmasyon sonucu köpeğe kürekle vuran, izleyen kişilerin veteriner hekim olduğu konusunda yazdığım yazıdan dolayı Konya’daki veteriner hekimlerden özür diliyorum. Mesleğini sevgi ve merhametle yapan tüm veteriner hekimlerin yeri ayrı bende" ifadelerini kullandı.

Ömür Gedik ne yazmıştı?

İşte Gedik'in Hürriyet'te kaleme aldığı o yazı:

Affet bizi çocuk

Bu çocuğun ürkmüş, korku dolu bakışları gözümün önünden gitmiyor.

Melek oldu şu anda, bizi, buraları izlediği yerde umarım daha mutludur. Burada yaşatmadık çünkü onu.

Nefes almasına izin vermedik.

Konya Büyükşehir Belediyesi barınağı çalışanları tarafından tıpkı bir çöp gibi tıbbi atık poşetine koyuldu.

Ağzı bağlandı poşetin.

Sonra da bagaja atıldı o şekilde. Kaç dakika kaldı o halde bilmiyoruz. Kafasına kürekle vurularak öldürülen bir başka çocuğun yarattığı infialle barınağa gelen hayvanseverler bulup poşetten çıkardığındaki o korku dolu bakışlarını tüm Türkiye gördü. Ama solunum yetmezliği nedeni ile hayata tutunamadı küçük kedicik.

Belki de bu iğrenç dünyada daha fazla yaşamamayı seçti.

Ve bir barınak gerçeği olarak tarihe yazıldı.

O küçücük haliyle kime, ne kötülük yapmıştı ki bunları hak etti?

Tek suçu bir hayvan olarak “bunu buradan alın” diyen bir mahalle sakininin ve sonrasında da barınakta çalışan birkaç vicdansızın eline düşmekti.

Aynı, aynı barınakta başına kürekle vurup öldüren veteriner hekimin eline düşen köpek gibi.

Bunlar buzdağının görünen minicik ucu.

Konya Barınağı’ndan daha kötüleri bile var hatta.

Barınakları bırakın sevmeyi bu hayvanlardan nefret eden, vicdanı sızlamayan personelden, veteriner hekimlerden temizlemek yetkililere düşüyor.

Toplu bir seferberlik ve denetim başlamalı.

Mevcut personel gözden ve eğitimden geçirilmeli.

Hem de hemen.

Sokak hayvanları için isteklerimiz

Konya Barınağı’nda yaşanan korkunç olayın ardından HAÇİKO Derneği olarak açtığımız davanın yeterli olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu tip olayların sadece Konya’da değil tüm barınaklarda yaşandığını ve bundan sonra da yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu da biliyoruz.

İşte bu nedenle geçen gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan barınakların gözetim altında tutulmasını rica ettim.

Nasıl ki tüm Türkiye’yi, en dar sokağına kadar denetliyor, barınaklar neden bu denetimin, gözlemin dışında tutuluyor.

7/24 kamera sistemi kurmak için görüşmeleri yapacağını söyledi sayın Soylu.

Bu sadece hayvanlar, hayvanseverler için değil Konya’dakine benzer olaylarla karşı karşıya kalmak istemeyen devlet için de önemli bir adım olacak. Güzel haberlerini dört gözle bekliyoruz.

Peki başka neler yapılması gerekiyor?

Şöyle sıralayabilirim.

◊ Belediyeler tarafından yapılan usulsüz toplamaların durdurulması. Sadece agresif, hasta ve yaşlı hayvanların barınaklara getirilmesi.

◊ Türkiye çapında sistemli bir kısırlaştırma kampanyası başlatılması.

◊ Kısırlaştırmalarda birçok belediyede hayvanlar anesteziden uyanmadan kalabalık kafeslere bırakılıyor. Uyanma ve iyileşme alanlarının yapılması.

◊ Kısırlaştırılan hayvanların diğer belediye sınırlarına, ormana ya da çöplüğe değil, alındıkları yere bırakılması.

◊ Hayvan hakları derneklerinin ve hayvanseverlerin barınak girişlerine izin verilmesi.

◊ Koca İstanbul’da bile yaklaşık 20 belediyenin içinde veteriner işleri müdürlüğü yok! Yasalar çiğneniyor! Veteriner işleri müdürlüklerinin kurulması ve belediyelerde veteriner hekim bulundurulması

◊ Belediye barınaklarında havalandırma sorunu var. Barınaklarda şu anda en büyük sorunlardan bir tanesi bu. Hayvanlar birbirlerine hastalık bulaştırıyor. Havalandırmalar elden geçirilsin

◊ Barınakların çoğunda ısınma sistemi sorunu var. Hasta hayvanın zaten ateşi düşük. Buz gibi ortamda hareketsiz kaldıklarında donarak ölüyor. Isınma probleminin çözülmesi...

◊ Kafes sayıları artırılmalı. Küçük taşıma box’larında kedilerin haftalarca kaldığı barınaklar var. Ek kafes alınması.

◊ Konya örneğinde gördüğümüz gibi barınak görevlileri kedileri box’larla değil ağzı kapalı poşetlerle taşıyor. Torbayla hayvan taşınır mı! Ek ekipman alınması ve bunun bir daha olmayacak hale getirilmesi.

◊ Barınaklara sadece ve sadece hayvansever personel ve hayvansever veteriner hekim alınması. Mevcut personelin acil eğitimden ve sorgudan geçirilmesi.

◊ Barınaklarda yeterli personel ve veteriner hekim bulundurulması.

◊ Kafeslerde yıkama yaparken hayvanlar ıslatılıyor ve öyle bırakılıyor. Buna özellikle dikkat edilmesi.

◊ Irk hayvan üretiminin ve satışın durdurulması.

◊ Kişisel ve özel şirketler bazında sokak hayvanı sahiplendirilmelerinin teşvik edilmesi.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.