Ramazan; kelime anlamı olarak, yaz mevsimi sonunda yağan ve tabiattaki varlıkların üzerindeki yaz tozu kirini yıkayıp indiren ilk güz yağmuru demektir. Bu yıl takvim olarak ta kelime anlamına çok uygun bir mevsime denk gelen Ramazan ayının, bütün ümmeti Müslümanlara mübarek olması ve kurtuluşa ve hidayete vesile olmasını niyaz ederim. Mesleğimizin âdetindendir, bizde çapımızca eski ramazanlardan birkaç kelam etmek ve dağarcığımızın yettiğince bu ayın faziletinden aktarmak istedim. Benim hatırlayabildiğim ilk çocukluk yıllarımdaki ramazan aylarına ait şey, Ali tepesindeki “Topçu Hacella” nın iftarda attığı ramazan topu geliyor. Daha sonra “Fırıncı Mevlit Albayrağın” fırınında ikindi sonrası iftar vaktine kadar süren “Ramazan pidesi kuyruğu”. O kuyrukta saatlerce sıra beklemenin en kritik noktası tam top atılmanın öncesinde alınarak sofraya yetiştirilecek sıcak pide tüm yorgunluğa bedel anlam ifade ederdi. Çocukluk gözü ile o ramazan topunu patlamasını çıplak gözle görebilmek ve tam o anı yakalayabilmek için son üç beş dakika pür dikkat Ali tepesine yönelen gözler. Birde o Ramazan pidesini fırındaki kuyruk sırası gelipte aldıktan sonra eve getirene kadar sıcaklığından elimizin yanmasına katlanmamız benim hayatımda ilk hatırladığım ramazan hatıralarım.
Burası işin şekli yönü ve anılar kervanında yerini alan değerlerimiz. Gelelim işin özü olan bu ayı kana kana yaşayabilmemiz için lazım olan manevi yönünü ele alalım. Ailemizden, çevremizden ve öğreticilerimizden aldığımız dini bilgilere göre Ramazan ahiretin karlı bir ticaret pazarı verimli bir tarlası gibidir. Bu kutlu mevsim öyle bir mevsimdir ki adeta toprağa ne atsanız boşa gitmemekte bir on bire yüz bire bin bire yedi bin milyonlar sevap verilir. Her bir tespih bir cennet ağacı halinde orada karşınıza dikiliverir. Tıpkı toprağa attığımız bir çekirdeğin tohumun nüvenin kuru çelimsiz çürümüş haliyle çatlayıp binler çekirdek ve meyve veren ağaçlar gibi, çeşitli lezzetli yiyeceğimizi pişiren toprak kazanı gibi.
Bir Ömürlük Sevap Bir Gecede: Ulufe dağıtılması örneğinde olduğu gibi bu hasat mevsiminde bulunan Kadir gecesi Kadir süresinde "Bin ay" dan hayırlı olarak değerlendirilmekte ve o gecede melaikenin bin bir güzelliklerle fevç fevç nüzul ettiği belirtilmektedir. Bin ay 80 yıla tekabül ediyor. Peygamber Efendimiz, eski milletlerden 80 yıllık hayatı boyunca hep hak yolunda koşturan birisini anlatınca, buna gıpta eden ve nasıl öyle olabiliriz diyen Sahabeye verdiği cevapta, “bu gecenin bu değerine ve değerlendirilmesine” dikkat çekmektedir.
Ramazan senelik ruh bakımı rehabilitasyonu terapi ve tedavisi zamanıdır. Ruh mekanizmalarımız olan kalp vicdan akıl bilinç bilinçaltı ve özellikle nefis ve ona hizmet eden organlarımız komple bir bakıma alınır bu ışık tedavisi uygulanan dönemde. Esas hedef de "Ene" dediğimiz ben, benlik, ego, nefis!... Sene boyunca kendimizi kendimizden koparmışızdır, farklı bakışla da kendimizi sadece kendimize nefsanîliğin kollarına bırakmışızdır. Dünyanın fani ve çoğu zararlı geçici güzelliklerine kapılmışız ruhumuzun paçasını kaptırmışızdır. Kendimizin farkında lığından yoksunuzdur. Nesneler hep objemiz olmuş, kendi benimizi benimizden ötesini obje yapmayı unutmuşuzdur. Ramazanda insan bedeninde kaybettiği ben'ini bulur. Bulmasında açlık Rahmeti yardımcı olur. Çünkü artık lezzet teknesi zevk torbası bedeninden mahrumdur. Dışa açılan pencereler kapanır içe doğru orijinal pencereler açılır irtibatlar kurulur. Ben'i ona bir ayna ve anahtar olur, bu ayda alabildiğine yere yaklaşmış Rahmete uzanır, turfanda nur gibi gelir Rahmet tabibi O'nu bulur.
Ramazan, makas gibi kollarını açar, on bir aylık bir gidişe dur! der: Ne yapıyorsun sen? Nereye gidiyorsun? Sen kendinin sen ne yaptığının farkında mısın? Bu ne hal? Tepeden tırnağa beslenme ve güzellik uzmanı, zevk ve eğlence harmanı kesilmişsin! Ne yazık ki ruhunla kalbinle gökyüzünle sonsuz güzelliklerle irtibatını kesmişsin! Bütün dünyanın yükü altında ruhun depresyona girmiş, problemlerin düğümlenmiş, günah paletleri altında ezilmişsin!
Namaz gibi Orucuyla da Ramazan kötülüklerin kötülükleri ve günahları isteyen nefsin önüne bir set çeker, kötü gidiş varsa ona son verir, Helal yeme içmeleri ve cinsel davranışları askıya aldırır, gayrı meşrusu zaten otomatik olarak durur. Obur nefse zorunlu perhiz uygulatır, ambargo koydurur yerinde ültimatom çektirir, yüzünü yerlere getirir. Ruhun eteğinden çeker, biraz da bu tarafa bu tarafa! İkazında bulunur. Cismin derece-i hayatından çık da biraz kalbine bak! Ölüm sonrası geleceğini düşün! Uyarısında bulunur, uyandırır insanı, fırsatı kaçırma şu altın kapıyı tıklat! der ve bunun platformunu hazırlar.
ADAM GİBİ********************
Yalnız dünya için mi yaratıldın ki;
Bütün vaktini ona harcıyorsun?
**********HİKMETLİ SÖZLER
YÜREK İSTER |
Haramzade çoğaldı, haramsız az kaldı,
Bu devirde helal yemek, feraset ister.
İnsanı sıfatıyla anmak, mazide kaldı,
Hayvana hayvan demek, büyük yürek ister