ESKİŞEHİR (AA) - Tıp dilinde vücuda ait herhangi bir organ veya yapının normal bulunması gereken anatomik sınırlarının dışına taşması olarak nitelendirilen fıtığın, tedavi edilmediği takdirde felç riskini beraberinde getirdiği bildirildi.
Bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinin tıbbi direktörü Uz. Dr. Türkan Tünerir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüz teknolojisi sayesinde fıtık hastalığının ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
Tünerir, fıtık tedavisinde ameliyatın da kesin çözüm olmadığını ve hastalığın tekrar etme riski bulunduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
"Amerika'da uygulanan ve ülkemizde de sayılı fizik tedavi merkezleri ve hastanelerde mevcut olan robotik teknolojiler sayesinde ameliyata gerek duymadan fıtığı tedavi ediyoruz. Hastalar son raddeye geldiklerinde ağrıları dinsin diye ameliyata başvuruyor fakat operasyon ileride yeni bir operasyonu da gerektirebiliyor."
Ameliyatsız tedavinin günde 15 dakika uygulandığını anlatan Tünerir, 12 seanslık bir tedaviyle ameliyatsız fıtık tedavisi gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Tünerir, şunları kaydetti:
"Hastaların istirahati ve düzenli hareket etmesi bu tedavide önemli rol oynuyor. İnsanlarımız çoğu zaman fıtık rahatsızlığına sahip olduklarını bilseler de bunu bir grip gibi görerek umursamıyor. Farklı tedavi yöntemlerine başvuran ve akabinde bizlere gelen çok hastamız oluyor. Özellikle evlerin duvarlarına 'Bel ve boyun fıtığı çekilerek tedavi edilir' diye yazılar yazılıyor ve gideni de çok fazla. Duvarlara 'Bel ve boyun fıtığı çekilir' yazanlara inanmayın. Çünkü oradan tedavi merkezimize gelen çok fazla hasta var. Basit gördüğümüz, 'geçer' diye ilgilenmediğimiz bu hastalığın ilerleyen dönemleri felç riskini artırıyor."
Hastalığın toplumda ciddiyet kaybettiğini belirten Tünerir, "Herkes bu hastalıkla ilgili bilgi sahibi. Cem Yılmaz'ın dediği gibi 'Kaynımda da var' diyenler çok fazla. Haliyle kaynı fıtık olanlar hastalığı önemsemiyor ve bedelini ağır ödeyebiliyor. Yapmamız gereken tek şey bir uzmana gitmek. Gelişen teknoloji sayesinde ameliyatsız fıtık tedavisi mümkünken insanların alternatif tıpçıların kapısını aşındırmasını doğru bulmuyorum." ifadelerini kullandı.
AA