Opel'in ilk elektrikli otomobili: Ampera

Opel, 2012’ye sürüş mesafe endişesine son veren bir elektrikli otomobil ile giriyor.

40-80 km boyunca emisyonsuz eletrikli sürüş keyfi sağlayan Ampera, şarjı bittiğinde benzinli motorun devreye girmesiyle 100 km'de 1.6 lt benzin tüketimiyle toplamda 500 km'lik bir sürüş menzili sağlıyor ve 40 g/km'den daha az Karbondioksit salınımı söz konusu.

Opel'in elektrikli otomobili Ampera, Avrupa'daki ilk sıfır emisyonlu ve günlük kullanıma uygun otomobil olacak.

Standart bir elektrik prizine bağlanmak suretiyle şarj edilebilen Opel Ampera, dört yolcu kapasiteli, beş kapılı ve geniş bagaj alanına sahip. Üretimine 2011 yılında başlanan Ampera Ağustos ayından itibaren bazı Avrupa pazarlarında satışa sunulacak. Çevreci Opel 2012 Haziran'ında Türkiye pazarına sunulacak.42.900 Euro'luk ( Türkiye satış fiyatı, pazara gireceği 2012'nin ilk çeyreğinde açıklanacak) tavsiye edilen perakende satış fiyatı ile satışa sunulan Ampera'nın 2012'de 10.000 birimlik satışa ulaşması bekleniyor. İlk aşamada 5 büyük ilde satışına başlanacak olan Ampera için Türkiye'de 150 otomobillik bir satış hedefleniyor.Ampera mesafe kaygısı olmadan 500 km'den fazla seyahat imkanı sunuyor. 40-80 km boyunca emisyonsuz eletrikli sürüş keyfi sağlayan Ampera, şarjı bittiğinde benzinli motorun devreye girmesiyle 100 km'de 1.6 lt benzin tüketimiyle toplamda 500 km'lik bir sürüş menzili sağlıyor ve 40 g/km'den daha az Karbondioksit salınımına sahip. 150 beygirlik elektrikli otomobilin sıfırdan 100 km/saate hızlanma süresi yaklaşık dokuz saniye ve azami hızı 161 km/saat. Ampera 310 lt'lik bagaj hacmine sahip.

Benzer elektrikli otomobillerden farklı olarak Ampera, batarya değiştirme zahmeti olmadan evdeki prizlerde şarj edilebiliyor. 2 Euro maliyetle 80 km'ye kadar elektrikli sürüş sağlayan (Almanya'daki ortalama elektrik fiyatlarıyla tam akü şarjının maliyeti esas alındığında) Ampera oldukça ekonomik. Günümüzdeki yakıt fiyatlarıyla, Ampera'yla elektrik gücüyle katedilen bir kilometre, klasik benzinli motorun yakıt harcamasının altıda birine karşılık geliyor.

Ayrıca Ampera'nın elektrikli itiş sistemi 0-100 km/s'lik hıza yaklaşık 9 saniyede ulaşmayı ve 161 km/s'lik azami hız sağlıyor. 198 kg, 16 kws'lik akü, standart bir 230 V/16A elektrik prizi ile 4 saatten az bir sürede şarj edilebilen otomobil, "Bumerang" far yuvaları ile dikkat çekiyor. Ampera, tüm Avrupa'da 42.900 Euro'luk tavsiye edilen perakende satış fiyatıyla satışta olacak . Türkiye satış fiyatı ise pazara gireceği 2012 yılının ilk çeyreğinde açıklanacak.

2011 bitmeden teslimatına başlanacak olan Ampera'nın halihazırda 5.000'in üzerinde potansiyel müşterisi www.opel-ampera.com adresinden ePioneer topluluğuna katılmaya başladı bile. Ampera'nın 2012'de 10.000 birimlik satışa ulaşması bekleniyor. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik şöyle söylüyor: "Ampera, geleceğin tasarımlarını oluştururken benimsediğimiz; en yeşil, en pozitif, yaratıcı ve gelecek odaklı olma fikrini ortaya koyuyor."

Hem Güzel Hem Akıllı: Etkileyici Tasarım ile Çevreci Motor Bir Arada

Opel'in ödüllü tasarım özelliklerini elektrikli otomobile taşıyan Ampera, 2007 Flextreme ve GTC Concept otomobillerinden ilham alarak tasarlandı.

Özgün "Bumerang" far yuvalarının yanında aerodinamiklik ve enerji tasarrufu için geliştirilmiş gövdesi dikkat çekiyor.

Ampera'nın kabini Opel'in özgün "kanat" şeklindeki ön kemer tasarımını ileri bir seviyeye taşıyor. Kabin, premium bir kompakt otomobilden beklenen tüm konfor özelliklerini sunuyor: 5 kapı esnekliği, 4 yetişkin için konforlu yerleşim ve 310 lt'nin üzerinde yük taşıma kapasitesi... Dış mekan için 7 renk seçeneği sunuluyor: Siyah ve Olimpik Beyaz düz renkler; Cyber Gri, Sovereign Gümüş ve Power Mavi metalik renkler; Cardinal Kırmızı ve Lityum Beyaz ise Premium boyalar.

Ampera'nın çekici görünümünün arkasındaki mükemmel aerodinamik yapısı sürüş menzilinin maksimum, emisyon oranını minimum düzeye gerçekleşmesine imkan tanıyor. Son derece düşük aerodinamik katsayısı sayesinde aracın akülü sürüş menzili toplam 80 km'ye kadar uzanabilmekte.

Ampera'nın kabini, 2008'de Opel Insignia ile başlatılan Opel'in yeni tasarım dilinden etkiler taşıyor. Ancak Ampera'nın Opel portföyündeki konumu yeni bir sürüş arayüzü sağlayan iki adet 7" yüksek çözünürlüklü interaktif renkli ekranın dahil edilmesiyle vurgulanıyor. Kabinde Jat Black deri koltuklar standart olarak bulunuyor ve ön konsol Dark Argent metalik renginde. Kapı ve koltuk giydirme eklentileri için üç farklı renk seçeneği mevcut: Buzlu Nikel, Baharat Kırmızısı ve Seramik Beyaz.

Ayrıca dört kapı cebinin tamamı 1.5 litrelik içecek şişelerini tutmak için yeterince büyük ve öndeki kapı ceplerinde ayrıca şemsiye koymak için bir bölüm düşünülmüş. Ampera'nın tasarımında her türlü detay en ince ayrıntasına kadar düşünülmüş: beklenmedik yağmur yağışana karşı şemsiye koyma yerine kadar her ince detay tasarlanmış.

Sessiz ve Emisyonsuz Sürüş Sağlayan Çevreci Motor:

Günlük kullanıma uygun genişletilmiş menzilli ilk elektrikli otomobil Ampera, Avrupa'da tamamen yeni bir otomobil segmenti oluşturuyor.

16 kWh lityum-iyon aküden aldığı eletrik enerjisiyle sıfır yakıt tüketimi ve sıfır emisyonla 40-80 km arasında yol yapıyor. Daha uzun mesafeler için, aracın şarj veya yakıt ikmali için durmasına gerek kalmadan 500 km'nin üzerinde yol katetmeyi sağlayan menzil genişletici motor bulunuyor. Akü, standart bir 230V/16A ev prizinde 4 saatten kısa sürede tamamen şarj edilebiliyor.

Opel, yeşil enerji sağlayıcılarıyla Almanya'da 23 ortaklık kurmuş bulunuyor. Elektrikli otomobillerin toplam enerji tüketimi üzerindeki etkilerinin son derece düşük olduğunu gösteren araştırmalara göre; Almanya'da 1 milyon elektrikli otomobili çalıştırmak için gerekli elektrik, toplam tüketimi sadece %0.3 oranında arttıracak. Ayrıca Ampera, özel şarj istasyonu altyapısının bağımsızlığı nedeniyle sınırsız menzile sahip ilk elektrikli otomobil. Bu, Ampera'nın günlük kullanıma tümüyle uygun bir elektrikli otomobil olduğunu gösteriyor.

Teknik Özellikler:

Voltec Elektrikli İtiş Sistemi:
Çıkış gücü: 111/150 kW/PS
Maksimum Tork: 370 Nm
Akü Sistemi:
Ağırlığı: 198 kg
Akü Kimyası: Lityum-İyon
Enerji: 16 kWh (kurulu kapasite)
Şarj Süresi: 4 saatten az
Menzil Genişletici Motor:
Yakıt: benzin
Silindir: 4/4
Silindir Hacmi: 1398 cm3
Çıkış Gücü: 63/86 kW/hp
Maksimum Tork: 130 Nm
Şanzıman:
Driveline: Önden Çekişli
Sürüş Performansı:
Azami Hız: 161 km/sa
Hızlanma 0-100: 9 sn
Sadece Elektrikli Menzil: 40-80 km
Genişletilmiş Sürüş Menzili: 500 km'den fazla
Enerji Tüketimi:
Elektrik: 100 km'de 16 kWh'den az
Benzin: 100 km'de 1.6 lt'den az
Karbondiyoksit Emisyonları: 40 g/km'den az
Otomobil Boyutları:
Uzunluk: 4498 mm
Genişlik: 2126/1787 mm
Yükseklik: 1439 mm
Aks Mesafesi: 2685 mm
 

Otomobil Haberleri

TOGG Kampanyayla MTV Hamlesi Yaptı
Ucuz Tesla Geliyor
Opel Frontera Elektriklenip Türkiye'ye Geliyor: İşte Yeni SUV'nin Özellikleri!
BYD Seal ve Volkswagen ID3: Elektrikli Araç Piyasasında İki Devin Karşılaştırması
TOGG'a Rakip Geliyor Fiyatı Gururunun Önüne Geçiyor