ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Ünitesi Mesul Müdürü ve Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Kılıç, ''Son zamanlarda beyin ölümü tespiti sayımızı artırmış olmakla beraber maalesef bağış oranımızı yüzde 15-20 gibi düşük seviyelerde saptamaktayız. O yüzden vatandaşların farkındalığını artırmak çok önemli'' dedi.
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla ''Organ Bağışı Standı'' açıldı.
Hastane Organ Nakli Ünitesi Mesul Müdürü ve Genel Cerrahi Eğitim ve İdare Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek, bunun sosyal ve hukuki boyutları hakkında bilgi vermek ve farkındalık yaratmak için böyle bir stant açtıklarını belirtti.
Bu kapsamda organlarını bağışlamak isteyen hasta yakınları, ziyaretçiler ve sağlıklı insanların kaydının alındığını anlatan Kılıç, stant aracılığıyla organ bağışına gösterilen ilgiden de memnun olduklarını söyledi.
Türkiye’de ulusal verilere göre, yaklaşık 28 bin hastanın organ bağışı beklediğine işaret eden Kılıç, bu hastaların yaklaşık 21-22 bininin böbrek, 3 bininin kornea, 2 bin 300'ünün karaciğer, 500'e yakın kişinin de kalp nakli beklediğini kaydetti.
-''60 bin diyaliz hastasının böbrek umudu''
Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü ifade eden Kılıç, Türkiye'de yaklaşık 60 bin diyaliz hastasının haftanın 3 günü 4'er saat bir gün böbrek nakli olma umuduyla yaşamlarını sürdürdüğünü bildirdi.
Organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının ise bu umutları azalttığını belirten Kılıç, ''Çoğu hasta maalesef ülkemizde organ bekleme sırasındayken hayatını kaybetmektedir'' dedi.
Karaciğer naklinin de Türkiye'de büyük oranda canlı vericilerden sağlandığına işaret eden Kılıç, canlı verici bulamayan karaciğer nakli bekleyen hastaların, hayatlarını kadavra bağışına bağladığını söyledi.
-Beyin ölümünde yüzde 80'inin organları toprağa gidiyor
Kalp naklinde ise canlı nakil olmadığından hastaların kadavra bağışlarını beklediğini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:
''Bu amaçla yapmaya çalıştığımız kadavradan nakil sayımızı artırmak, beyin ölümünün tespitini azami hızda sağlayıp, hasta yakınlarının bağış iznini almaktır. Son zamanlarda beyin ölümü tespiti sayımızı artırmış olmakla beraber maalesef bağış oranımızı yüzde 15 -20 gibi düşük seviyelerde saptamaktayız. Bir beyin ölümünde 4-5 hastanın hayatı kurtarıyor.
Beyin ölümü tespit edilen yüzde 80'lik grup organ bağışında bulunmuyor. Bu organlar hayat kurtarmak yerine toprağa gidiyor. O yüzden vatandaşların farkındalığı artırmak çok önemli.''