Organ bağışına dikkati çekmek için maratona katılacak

İzmir'de oğluna tedavisi olmayan "kistik fibrozis" teşhisi konulan Gökhan Güneri, Vodafone İstanbul Maratonu'nda organ bağışı için farkındalık yaratmasını beklediği özel bir çanta ile koşacak - Güneri: - "Organ naklinin bir ihtiyaç, bunları bekleyen binle

İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - Tedavisi olmayan genetik bir hastalık olan "kistik fibrozis" tanısı konulan 13 yaşındaki oğlunun akciğerlerinin daha rahat çalışıp nefes alması için onunla her gün 2 kilometre koşan İzmirli baba, bu hastalığa ve organ bağışına dikkati çekmek için Vodafone İstanbul Maratonu'na katılacak.

Baba Gökhan Güneri, koşu için kasaptan aldığı kalp, karaciğer, böbrek ve akciğer gibi sakatatların bulunacağı şeffaf bir sırt çantası hazırlattı.

Kemalpaşa ilçesinde yaşayan 38 yaşındaki Gökhan Güneri'nin oğlu Fatih'e doğumundan hemen sonra akciğer ve sindirim sistemini etkileyen genetik "kistik fibrozis" teşhisi konuldu.

Tedavi süreci nedeniyle öğretmenliği bırakmak zorunda kalan Güneri, hayatını oğluna adadı.

Tedavisi bulunmayan hastalığa karşı doktorların önerisi üzerine akciğerinin rahat çalışması için oğlu ile her gün en az 2 kilometre koşan Güneri, kamuoyunda duyarlılık yaratmak amacıyla farklı kentlerde düzenlenen maratonlara da katılmaya başladı.

Güneri, hafta sonu katılacağı Vodafone İstanbul Maratonu'nda da kistik fibrozis ve organ bağışına dikkati çekmek için özel bir sırt çantası hazırlattı.

Şeffaf renkteki çantanın içine kasaptan aldığı kalp, karaciğer, böbrek ve akciğer gibi sakatatları yerleştiren Güneri, bu çantayla 42 kilometre koşmayı planlıyor.

Gökhan Güneri, bu yıl 39'uncusu düzenlenecek Vodafone İstanbul Maratonu'na 8'inci kez katılacağını belirtti.

Tüm hastanelerde kistik fibrozis ile ilgili erken tanı ve tedavi merkezleri kurulmasını sağlamak için çalıştığını, bu hastalığı taşıyan çocukların bir süre sonra organ nakline ihtiyaç duyduğunu dile getiren Güneri, Türkiye'de organ bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Maratonda organ bağışı için farkındalık yaratmayı amaçladığını aktaran Güneri, şöyle konuştu:

"Yakın çevrem 'tişörtüne organ resim koyup koşsan daha iyi olmaz mı' dedi. Tişörtle daha önce koştum ama gerekli farkındalık yaratılamadı, en azından canlı organ olsun, insanlar görsün, içleri titresin istedim. Organ naklinin bir ihtiyaç olduğunu, bunları bekleyen binlerce hastanın olduğunu anlamalarını istedim. Onun için organlarla dolu sırt çantamla 42 kilometre koşacağım."

Amacının, maratonda derece elde etmek olmadığını, sırt çantasıyla yarışmayı 4 saatin altında tamamlamayı hedeflediğini dile getiren Güneri, kistik fibrozis hastası çocukların sesini duyurmak için koşmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.


AA

Gündem Haberleri

Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi