MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Önümüzdeki pazartesi günü muhtemelen 3. çeyrek büyümesi açıklanacak. Çift hanelere çıkmaya yakın bir büyüme beklentimiz var. 2017 yılı için ise yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz." dedi.
Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile katıldığı Mersin-Tarsus OSB Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Akdeniz Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, organize sanayi bölgeleri ve imalat sanayilerinin Türkiye'nin kalkınmasında, gelişmesinde motor görevi gördüğünü söyledi.
İhracatın yüzde 90'ının imalat sanayiden gerçekleştiğini anlatan Elvan, "Bizim kalkınmamızın, gelişmemizin olmazsa olması sanayidir, teknolojidir. Bunun farkındayız ama elbette aşılması gereken sorunlarımız, hususlar var. Atmamız gereken ilave adımlar var. Bakınız 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası hem içeride hem de dışarıda birçok kesim Türkiye ekonomisinin çökme noktasına geldiğini, artık bunu toparlamanın mümkün olmadığını ve ekonomimize, Türkiye'ye yönelik inanılmaz olumsuz haberler yapıldığını biliyoruz." diye konuştu.
Elvan, 2017 hedeflerini koyduklarında bile bu hedeflerin çok yüksek bulanların, eleştirenlerin olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Ama bugün şunu görüyoruz. İşte önümüzdeki pazartesi günü muhtemelen 3. çeyrek büyümesi açıklanacak. Çift hanelere çıkmaya yakın bir büyüme beklentimiz var. 2017 yılı için ise yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Bu nasıl ve ne şekilde oldu? Elbette hükümetimiz gerekli tedbirleri aldı ve bu tedbirleri uygulamaya koydu. Ama şunu unutmamalıyız. Sizler, iş dünyamız inanılmaz bir performans sergiledi. Biz sizlere sonuna kadar inanıyor ve güveniyoruz. Sizin dünyanın 4 bir yanında malınızı satabileceğinizi, rekabet edebileceğinizi ve yapamayacağınız hiçbir şey olmadığını biliyoruz. Biz iş dünyamıza, iş adamlarımıza güveniyoruz. Artık Türkiye, eski Türkiye değil kimse kusura bakmasın. Toplam yatırımlarımızın yüzde 86'sını özel kesim yapıyor. Sadece yüzde 14'ü kamu tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla itici, körükleyici olan güç ekonomide özel kesimdir. Elbette sıkıntılarımız, aşmamız gereken adımlar var. Nedir? Özellikle yatırımcılarımız için en temel problemlerden biri yatırım alanları, yatırım yeri tahsisi hususu. Sizler bu hususta sıkıntılar çekiyorsunuz. Ama ben sayın bakanımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Bu yatırım alanlarının üretilmesi noktasında çok yoğun bir çaba sarf etti ve ediyor."
- "Yatırım alanlarının süratle devreye sokulması lazım"
Bkan Elvan, yatırımcıların Konya'da yatırım alanı itibariyle 2 bin hektar arazinin kendilerine tahsis edilmesini istediğini, Mersin'de bu rakamın 700 hektar olduğunu bildirdi.
Konya ve Mersin için yatırım yeri tahsisi yapıldığında 75 bin kişilik ilave istihdam sağlanacağını aktaran Elvan, "Ne yapmamız gerekiyor bundan sonra? Yatırım alanlarının süratle devreye sokulması lazım ve özel kesimin de önünün açılması gerekiyor." dedi.
Elvan, Mersin'de 60 binin biraz üzerinde işsiz sayısı olduğunu, yeni organize sanayilerin kurulması için çalışmalar başladıklarını, kentte 9 organize sanayi olacağını vurguladı.
Bununla sadece sanayi sektöründe çok sayıda kişiye iş, aş sağlanacağını dile getiren Elvan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yatırımcı var mı? Var. Peki sorunumuz nedir? Yatırım alanı. İşte bu noktada da bilim, sanayi ve teknoloji bakanımız çok yoğun bir çalışma sarf ediyor. Allah ondan razı olsun. Bu sorunları inşallah süratle çözüp önümüzü daha da görme imkanına kavuşacağız. İkinci temel sorumuz da sanayide nitelikli elaman temini. Nitelikli iş gücü konusu bizim önümüzdeki en önemli hususlardan biri. Rekabet gücünün, verimliliğin artırılması için bu gerekli. Bu alanda çalışacağız, yoğunlaşacağız. Biz daha fazla adımlar atacağız. Başka nedir sorunumuz? Özellikle organize sanayi bölgelerinde kamulaştırmayla ilgili sorunlarımız var. Değerinin oldukça üzerinde kamulaştırma bedelleri. Bu noktada da çalışıyoruz. İnşallah buna da bir çözüm üreteceğiz. Bizim küresel ölçekte rekabet edebilmemiz, daha çok pazar payına sahip olabilmemiz için başka ne yapmamız gerekiyor? En önemli hususlardan bir tanesi Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin artırılması gerekiyor."
- "Yüksek teknolojili ürün ihracatımızın oranı yüzde 4'e yakın"
Elvan, OSB'de yer alan yatırımcıların her birinin Ar-Ge merkezi olmasını arzu ettiğini, dünyada daha fazla söz sahibi olunması için dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uydurulması, farkındalık oluşturulması gerektiğini aktardı.
Ar-Ge ve yenilikçi kapasitesinin artırılması gerektiğini belirten Elvan, "Bugün yüksek teknolojili ürün ihracatımızın oranı yüzde 4'e yakın. Ama bunun yüzde 10-15'in üzerine çıkmasını arzu ediyoruz. Bu noktada da hem bize hem de sizlere düşen sorumluluklar var. Orta vadeli programımızda özellikle yüksek teknolojili ürünler noktasında destek mekanizmalarımızı artıracağımızı ve ithalata da bağımlı olduğumuz ürünlerde de yerli üretimi artırıcı somut tedbirler alacağımızı açık bir şekilde ifade ettim. Petro-kimya, savunma, ilaç, enerji ekipmanları gibi alanlarda bizim mutlaka ithalata olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Elvan, ithalatın yüzde 74'ünün ara mal ithalatı olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu noktada hem bize hem de size düşen sorumluluklar var. Yüksek dünyadaki değişim ve dönüşüme uyum sağlama yeteneği yüksek olan bir iş dünyasının inşallah bizim vereceğimiz olan destekle çok daha iyi noktalara geleceğini ve dünyanın dört bir yanında güçlü bir şekilde Türkiye'nin sesini duyuracağına inanıyorum." dedi.
Özellikle 2008 krizi sonrası ilk kez 2017 yılından itibaren dünya ekonomisinde ciddi bir canlanma olduğunu, bunun fırsata dönüştürülebileceğini aktaran Elvan, yatırımlar yapılıp daha çok üretim, ihracat gerçekleştirilerek Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonominin arasına sokulması gerektiğini sözlerini ekledi.
AA