Orman yangınını toprakla söndüren Araç

ODTÜ'lü bilim adamı Dr. Hakan Gürsu, her yıl binlerce hektar ormanlık alanı yangınlarda kül olan Türkiye'nin sorununu çözecek müthiş bir projeye imza attı.

'Fire Knight' adıyla orman yangınlarını toprak ya da kum kullanarak söndüren araç tasarlayan Gürsu, uluslararası otoritelerin 'tasarım Oscar'ı olarak değerlendirdiği IDA 2009'da ikinciliğe layık görüldü.

Güneş ve rüzgâr enerjisiyle hareket eden Volitan teknesiyle dünyanın en prestijli ödülünü alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu şimdi de orman yangınını su kullanmadan söndüren araç tasarladı. Gürsu, geleceğin yangın söndürme aracı olarak görülen 'Fire Knight' projesiyle 'tasarım Oscar'ı kabul edilen IDA 2009'da ikinciliğe layık görüldü. Fire Knight, kullanacağı elektriği kendisi üretiyor. Araç, arkasında yer alan bir hareketli kol üzerine yerleştirilmiş döner başlıklı aşındırıcı ile toprağı kazarak içine alıyor. Aldığı malzemeyi granül haline getiriyor. Daha sonra bunu hava ile karıştırarak üzerinde bulunan hareketli bir kol ile 200 metreye kadar püskürtüyor. Alanda toprak yoksa önceden yüklenen kumu kullanıyor. Arazi şartlarında çekiş gücünü destekleyecek süspansiyon sistemine sahip olan araç, 6X6 çekişli ve her tekerde bağımsız elektrik motorları ile çalışıyor. Önünde yer alan hareketli bir metal siper ile de kendine yol açıyor.

ABD'de 2006'dan bu yana verilen ve dünyanın en prestijli ödüllerinden birisi kabul edilen International Design Awards 2009'da (IDA 2009) ikincilik kazanan Gürsu, madalyasını haziran ayında Los Angeles'ta düzenlenecek törenle alacak. Orman yangınlarını söndürmede büyük kolaylık sağlayan Fire Knight projesiyle ilgili konuşan Dr. Hakan Gürsu, "Tamamen doğal malzeme kullanarak etkili bir söndürme gücüne sahip olan araç, uluslararası otoritelerce geleceğin en çevreci çözümü olarak değerlendiriliyor." dedi.

Gürsu'nun verdiği bilgiye göre Fire Knight, ortam şartlarının gereği olarak bataryalardan sağlanan elektrik enerjisiyle hareket ediyor. Araç aynı zamanda yangını söndürürken soğutuyor. Özellikle alan yangınlarında etkili olan araç ayrıca yangın öncesi dolaşarak yere kum bırakıyor. Böylece alevlerin yayılmasını önlüyor. Üzerinde patent değerine sahip pek çok buluşu barındıran proje, tamamen yerli teknoloji kullanılarak üretilecek. Gürsu ve ekibi son 3 yılda 15'i uluslararası 12'si de ulusal olmak üzere 27 tasarım ödülü kazandı. Fire Knight, 2008'de de Green Dot Award özel çevre koruma ödülünü almıştı.

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı