Ormanlara Giriş Yasakları Yaban Hayatını Canlandırdı

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Şefi Nurettin Kadim, ormanlara giriş yasaklarının yaban hayatına büyük katkısı olduğunu belirtti. Kadim, bu yasakların hayvanların doğal yaşam alanlarını genişlettiğini ve popülasyonda artış sağladığını vurguladı.

2021 yılında Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde çıkan büyük yangınların ardından vatandaşların ormanlara girişleri yasaklanmıştı. Bu karar, 2021 yılından beri valilikler aracılığıyla Türkiye'nin birçok ilinde yaz aylarında uygulanmaya devam ediyor.

39 İlde Ormanlara Giriş Yasakları Devam Ediyor

Bu yılın yaz aylarında Türkiye'nin 39 ilinde ormanlara girişler sonbaharın ortalarına kadar yasaklandı. İstanbul'da 15 Ekim'e, Ankara'da 30 Eylül'e ve İzmir'de 31 Ekim'e kadar ormanlara giriş yasaklandı.

Fotokapanlarla Yaban Hayatı İzleniyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Şefi Nurettin Kadim, yaptığı açıklamada yaban hayatını fotokapanlarla gözlemlediklerini belirtti. Kadim, "Yaban hayatında bir artış oldu. Özellikle ayı ve domuz popülasyonunda bir artış gözlemlemekteyiz" dedi.

Kış Aylarında Yem Takviyesi

Kadim, "Zorlu kış şartlarında yaban hayvanlarına yem takviyesi yapıyoruz. Yaban hayvanlarının beslenmesi noktasında elimizden gelen desteği veriyoruz" diye ekledi.

Orman Yasakları Hayvanların Rahatlamasını Sağladı

Kadim, ormanlara giriş yasaklarının yaban hayatını koruduğunu ve büyük bir fayda sağladığını vurguladı. "Bu yasaklar, ormanlardaki insan baskısını azalttı ve hayvanların doğal yaşam alanlarının genişlemesine neden oldu. Bu yüzden yaban hayatı popülasyonunda artış gözlemliyoruz" dedi.

Yaban Hayvanlarıyla Karşılaşmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadim, yaban hayvanlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Vatandaşlarımızın hava karardıktan sonra yaban hayatının yoğun olduğu yerlere tek başlarına gitmemelerini tavsiye ediyoruz. Grup halinde yürürlerse ve ses çıkaracak düdük gibi bir alet taşırlar ise hayati tehlike noktasında önemli bir engelleyici olur. Yaban hayvanlarıyla karşılaşıldığında hemen uzaklaşılmalı ve yüksek ses çıkararak hayvanın dikkatini dağıtılmalı" dedi.

Kadim, fotokapanlara takılan görüntü sıklığına ve mevkilerine bakıldığında yaban hayatında önemli artışlar gözlemlediklerini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Antalya uyarıların ardından teyakkuza geçti
Benli Yaylası Karla Kaplandı: Adeta Bir Masal Diyarı
Preply, dünya çapındaki yeni yıl ritüellerini inceledi
Sis altındaki Karahisar Kalesi büyüledi
Kış aylarında korkutan manzara