Ortadoğu'daki belirsizlik yumurta ihracatını olumsuz etkiliyor

AFYUMBİR Başkanı Çelikten:- "Çoğunlukla ihracat yaptığımız ülkeler, Irak ve Körfez ülkeleri. Bu bölgelerdeki belirsizliklerin devam etmesi fiyat istikrarsızlığına neden olmaktadır"- "2015'te öz sermayesi ile üretim yapan üretici, 2016'da bankaların kıskac

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği (AFYUMBİR) Başkanı Mustafa Çelikten, Irak ve Körfez ülkelerinde devam eden belirsizliğin, yumurta fiyatlarında istikrarsızlığa neden olduğunu söyledi.

Çelikten, birlik binasında yaptığı basın açıklamasında, yumurta sektörünün önünde yapısal ve konjonktürel sorunların biriktiğini belirtti.

Sektörün kendi içinde dinamiklerini oluşturamadığı için üretim ve yumurta fiyatlarının ihracata giden fiyata göre belirlendiğini dile getiren Çelikten, şöyle devam etti:

"Fiyat belirleme sıkıntılarımız çözülmez ise kırmızı ette olduğu gibi bugün zarar eden üretici yarın bitecek, ileri tarihlerde tesislerini satacak. Alan gruplar ise yüksek fiyatlara yumurta satacaklardır. Sezonda mısırın tonu 650 lira iken bugün 950 lira olduğu düşünülürse, üretim maliyetleri kat kat artmıştır. Bunun aksine yumurta fiyatları 14 kuruşa kadar düşmüştür. Çoğunlukla ihracat yaptığımız ülkeler, Irak ve körfez ülkeleri. Bu bölgelerdeki belirsizliklerin devam etmesi fiyat istikrarsızlığına neden olmaktadır."

- "Üreticiler zararına ihracat yapıyor"

Türkiye'nin yumurta ihracatının 2016 yılında 290 milyon dolar olduğunu, bunun 120 milyon dolarının Afyonkarahisar'dan gerçekleştiğini aktaran Çelikten, "2015'te öz sermayesi ile üretim yapan üretici, 2016'da bankaların kıskacına düşmüştür. Bu da sektördeki krizi derinleştirmiştir. Üreticiler zararına ihracat yaparak kendi kaynaklarını bitirmek üzeredir." diye konuştu.

Çelikten, Türkiye'nin günlük yumurta üretiminin 90-100 milyon adet olduğunu, Afyonkarahisar'da günlük 18 milyon adet yumurta üretimi ile ülke üretiminin yaklaşık yüzde 18'inin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yumurta ihracatında Ortadoğu dışında yeni pazarlara girmeye çalıştıklarını vurgulayan Çelikten, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz haftadan itibaren Libya, daha önceki yıllarda da Afrika pazarına girildi. Fakat buraların potansiyel pazar olabilmesi için, en azından toplam Türkiye ihracatının yüzde 10'unun üzerine çıkmamız lazım. Daha o rakamlara erişemedik bu ülkelerde. İhracatımızın yüzde 85'ini Irak'a yapıyoruz. Diğer ihracat yaptığımız yerler ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkeler. Bazı dönemlerde AB ülkelerinde yaşanan olumsuzluklardan dolayı bu ülkelere de ihracatımız oluyor."

AA

Ekonomi Haberleri

Dar Gelirliye Müjde Geliyor: 240 Ay Vadeyle Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma İmkanı
Yedek parçada yeni dönem: İthalat denetimleri sektörü şekillendirecek
Yarısı Bizden Kampanyası’na ne kadar bütçe ayrıldı?
Konut Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor
Domuzlara karşı elektrikli tel ve ses bombalı önlem