Hazırlanan menüler çok önemli. Hem beslenme hem de kültür olarak çok önemli bir yere sahip iftar sofralarında pidenin yanında hurma, zeytin, su, çorba, salata ve ölçülü miktarda et yemeklerine yer verilmesi gerekiyor.
214
2. Ramazan ayı içerisinde su dengesi nasıl ayarlanabilir?
Normalde günde en az 2-3 litre arasında su içilmesi gerekiyor. Ramazan ayında da bu miktar su içilmelidir; ancak iftar vakti bir defada 1 litre ve üzeri su içmek, sonra üzerine yemek yemeye çalışmak elbette ki midenizi çok rahatsız ederek, sindirim sistemini olumsuz etkileyecektir.
314
3. Ramazanı şerifte sağlık ile alakalı genel tedbir neler olmalı? Yaz günlerinde terleme sebebi ile bünyedeki su kaybı artıyor.
414
4. Seker hastalarının Ramazan günlügü için tavsiyeleriniz neler? Şeker ya da diyabet hastalarının oruç tutması konusunda genel yasaklama ya da genel izinler yerine 'hastaya özel' kararlar verilmesi daha uygun olur.
514
5. Oruç tutarken kalp ve tansiyon problemi olanlar için tavsiyeleriniz neler? Özellikle bazı hastalıklarda ve yaşlılarda, kan basıncındaki ani yükselme ve düşmelere karşı dikkatli olmak gerekir.
614
6. Bu hastalar oruçlarını nasıl tutmalı? Kan basıncı bir veya iki ilaçla kontrol altında olan hastalar, ilaçlarını aksatmamak ve ilaç saatlerini hekimlerine danışarak düzenlemek kaydıyla oruç tutabilirler.
714
7. Bu ayda böbrek hastaları ne yapmalı? Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıklarından, Ramazan sonrası böbrek yetersizliği sebebiyle doktora başvuranlar oluyor.
814
8. Hamile olanlar veya çocuk emziren annelere nelere dikkat etmeli?
Hamilelerin hekimlerin yönlendirmesiyle oruç tutmaları daha doğru olacaktır. Çocuk emziren bir anneyseniz, bebeğinizin hangi dönemde olduğu önemlidir.
914
9. Annelere özel bir beslenme listeniz var mı?
Annelerimize emzirme döneminde artan kalori ihtiyacını gidermek için, boş enerji kaynaklarından (hazır meyve suyu vb) değil; daha sağlıklı kaynaklardan (meyve, esmer, tam tahıllı ekmekler vb) faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Yumurta, et, tavuk, balık, kuru baklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırmalılar. Aşırı şeker ve yağlı gıdaları yemeyi bırakmaları gerekiyor. Özellikle alerjileri yoksa her gün süt içilmeli ve süt ürünleri yemeleri gerekiyor. Hafif sütlü ve meyveli tatlılar annelerin öncelikli tercihi olmalıdır. Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) yemeyi ihmal etmemelidirler. Özellikle emziren anneler bol su içmeliler. Böylece anne sütünün azalmasını da önleyebilirler.
1014
10. İftar sofrasında olmaması gerekenler besinler neler? İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlıları tamamen kaldırın demek doğru olmaz; ancak bu dönemde uzun süreli açlığın ardından ağır bir yemeğin peşine yenilen tadılar; kan şekerinizde ani yükselmelere bu da beraberinde bazı hastalıkların tetiklenmesine sebep olabilir. Sofranızda tatlı olmalı; fakat bu ayda şerbedi tadılar yerine südü tadılann tercih edilmesi daha doğru olur. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız şerbedi tatlıların yanında kızartmalar, çok yağlı ve aşırı baharatlı yiyecekler, işkembe, ciğer, dil, beyin gibi sakatatlar, sucuk, salam, pastırma gibi yiyeceklerden ve içeriğini bilmediğiniz gıdalardan uzak durulmalı. Aşırı hamur işi ve kuruyemiş yenilmemeli. Ciddi sağlık problemlerine sebep olan asitli içecekler içilmemeli. Hatta ramazan ayı, zararlı yiyecek ve içeceklerden kurtulmak için iyi bir fırsattır.
1114
11. Ramazan'da reflü için neler söylenilebilir?
Modern çağın getirdiği hastalıkların başında gelen reflü hastalığına Ramazan ayında dur demeniz mümkün. Bunu başarabilmek için iftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Yavaş, az ve sık yemeye itina gösterilmeli. İftardan iki-üç saat kadar sonrasına küçük bir öğün ekleyebilirsiniz. Biberli, yağlı, baharatlı yiyeceklerden, kızartmalardan, çikolatalardan uzak durulmalı. Hatta tamamen bırakılmalı. Yemek sırasında ve sonrasında kola, gazoz gibi asitli içecekleri asla içmeyin. Çay içmek için de biraz beklemeniz gerekir. İftar veya sahurda yemek yedikten hemen sonra uyumayın. Böylece gece reflünüzün artmasını engellemiş olursunuz.
1214
12. Sahurun sağlık acısından önemi nedir?
Ramazan'ın yaza denk gelmesiyle, oruçlu geçirilen vakit 17 saati buluyor. Dolayısı ile sahurun önemi gittikçe artıyor. Az ve sık beslenme için sahura kalkarak oruç tutmak ve uzun süren açlığı bir nebze olsun azaltmak, sağlığımız için çok önemli hale geliyor. Çünkü uzun süreli açlık, kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verebiliyor, tansiyonu ve şekeri etkileyebiliyor Bu sebeple mutlaka sahur yapılmalı. Sahur yapılmadığı takdirde iftarda yenen yemeğin hacmi gittikçe artıyor. Bu da ramazan ayı sonrası vücuda 2 ile 5 kilo arasında yansıyor. Fakat sahura kalkanlar ve ölçülü yiyenler formlarını da rahatça koruyabiliyorlar.
1314
13. Orucu zayıflama için fırsat saymak doğru mu?
Orucu zayıflamak için fırsat görmek yanlıştır. Ayrıca ramazanı şerifte sağlıklı beslenmeye diğer aylardan daha çok dikkat edilmesi gerekir. Sağlıklı beslenebilmek için iftarda yemek yavaş yenmelidir. Orucunuzu hurmayla açıp çorbanızı içtikten sonra bir süre yemeğe ara verin, sonra ana öğüne geçin. İftar sofrasında yavaş yemeniz gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. Tadıya geçmeden önce yavaş tempoda bir yürüyüş yapın. Ya da tatlı yemeyi teravihten sonrasına bırakın. Böylece dinlenen bünyede hem tatlıya yer açılmış olur hem de siz manen rahatlamış olursunuz.
1414
14. Ramazan ayını daha rahat nasıl geçirebiliriz?
Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle birlikte uzun süre açlık ve susuzluğa dayanabilmek zorlaşabiliyor. Ancak bunun da kolay bir yolu var: Kalsiyum içeren gıdaları tercih etmek. Kalsiyum yönünden zengin beslenirseniz, eksik beslenenlere göre daha az halsizlik ve yorgunluk belirtileri yaşarsınız. Rahat bir ramazan ayı geçirebilmek için yaz meyvelerinden kavun ve karpuz çok iyi bir alternatiftir. İftar sofralarının baş tacı olan hurma ve kayısı ise tam bir kalsiyum deposudur. Terlemeyle kaybedilen mineralleri yerine koymak için bu meyveler çok iyi birer kaynaktır. İftarda, iftardan sonraki ara öğünlerde ve sahurda kavun karpuz, hurma ve kayısı yenilebilir. Özellikle hanımların, süt yoğurt gibi asıl kalsiyum kaynaklarının yanında hurma ve kayısıyı da her gün yemeleri acıkmadan daha kolay oruç tutmalarını sağlayabilir.