Oruç tutuyorsanız mutlaka sahur yapın

İftar ve sahur olmak üzere iki öğünle sınırlı olan Ramazan ayında, doğru beslenme alışkanlıklarıyla sağlıklı bir oruç deneyimi yaşayın. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ömer Akyürek, beslenme ipuçlarını paylaşıyor.

Ramazan ayı, ibadet ve maneviyatın yoğunlaştığı, aynı zamanda beslenme düzeninde değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. İftar ve sahur olmak üzere iki ana öğünle sınırlı olan bu süreçte, dengeli beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önem taşır. Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ömer Akyürek, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için beslenme önerilerini paylaştı.

Doç. Dr. Ömer Akyürek, öğün sayısının azalmasına rağmen günlük protein, vitamin ve mineral alımının değişmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle, günün oruç tutulmayan bölümünde en az iki öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak önemlidir. Ayrıca, sıvı elektrolit dengesinin korunması için iftar ve sahur arasında yeterli sıvı alımına da dikkat edilmelidir.

Sağlıklı bir sahur öğünü için Doç. Dr. Ömer Akyürek, yavaş sindirilen ve besleyici değeri yüksek gıdaların tercih edilmesini öneriyor. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıllı ekmekler gibi protein ve lif içeriği yüksek besinler tüketilebilir. Ayrıca, iftar öğününde aşırı yemek tüketiminden kaçınılmalı, yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek tüketilmelidir.

İftar sonrasında ise hafif bir spor yapmak sindirime yardımcı olabilirken, lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve tam buğday ekmeği gibi besinler kabızlığı önlemek için tercih edilmelidir.

Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için bu önerilere dikkat etmek, hem bedensel hem de ruhsal sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor