"Oruç ve egzersiz birlikte yürütülebilir"

SBÜ Sporcu Sağlığı Çalışmaları ve Atletik Performans Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Tuğrul Eren:- "Ramazanda egzersiz yapılabilir. Oruç ve egzersiz birkaç ipucu ile birlikte pekala yürütülebilir. Yüksek performans isteyen sporlar, alışık sporcularda, uzma

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sporcu Sağlığı Çalışmaları ve Atletik Performans Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Tuğrul Eren, oruç ve egzersizin birkaç ipucuyla birlikte yürütülebileceğini belirterek, yüksek performans isteyen sporların, alışık sporcularda uzman kontrolünde, iftar ve sahur arasında uygun diyet ile yapılabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda doğru beslenmeyle birlikte egzersiz de yapılabileceğini ifade etti.

Eren, "Ramazan ayında egzersiz yapılabilir. Oruç ve egzersiz birkaç ipucu ile birlikte pekala yürütülebilir. Yüksek performans isteyen sporlar, alışık sporcularda, uzman kontrolünde, iftar ve sahur arasında uygun diyet ile yapılabilir." diye konuştu.

Ramazanda egzersiz için en iyi zamanın iftardan önceki 1 saat olduğunu, çünkü orucun kısa süre sonra açılacağını bilmenin ekstra motivasyon ve bireyin kendisini biraz daha zorlamak için fırsat olabildiğini anlatan Prof. Dr. Eren, bu dönemde vücudun yağ yakma mekanizmasının, egzersiz ve oruç ile ortak çalıştığını ve bu nedenle bu dönemin yağ yakmak için de ideal olduğunu ifade etti.

Eren, "Aynı zamanda bu dönem antioksidan evredir. Bu evrede sporlar daha çok yürüme, bisiklet ve hafif koşmalar şeklinde olmalıdır." dedi.

Prof. Dr. Osman Tuğrul Eren, şunları kaydetti:

"Daha yüksek performans isteyen sporlar yapılacaksa iftardan birkaç saat sonra yapmak daha doğru olacaktır. İftardan yaklaşık 2 saat sonra uygun bir vakit olacaktır. Bu zaman diliminde besinlerin bazıları emilmiş olup gerekli enerji buradan sağlanabilir. İftardan önce veya sonra yapılsın 1 saat egzersiz yapılabilir. Öğlen ve sıcakta egzersiz yapılmamalıdır. Oruç zamanı ilk defa spora başlamak için veya limitleri zorlamanız için uygun bir dönem olmayabilir, zira iftardan hemen sonra vücut sindirime yoğunlaşacağı için egzersiz kalbi yorabilir. Ramazanda fiziksel durumu korumak uygun olacaktır."

Tuğrul Eren, "Ramazanda mutlaka egzersize, doğru beslenmenin eşlik etmesi gerekiyor. Sebzeler çok önemlidir, meyve de az miktarda tüketilmelidir. Protein iftarda mutlaka alınmalıdır. Et, yumurta veya bitkisel proteinler tüketilebilir. Sebze ve et çorbası sıvı kaynağı da olduğundan tercih edilmelidir. İftara 2 bardak su ile başlanırsa fazla yeme önlenebilir. Karbonhidratlar enerji için sahurda tercih edilmelidir." diye konuştu.

Gündem Haberleri

Milli sporcu Emre Yazgan toprağa verildi
Kestanenin kilosu 200 TL'yi buldu
Eski tip kimliği olanlar! Artık geçerli değil
Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, Gagauz Türklerine destek olmayı sürdürecektir
Yerde buldukları çamaşır suyunu içen minik kardeşler hastanelik oldu