Osmaniye'de mısır üreticisi umutlu

Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye'de, bu yıl mısır üretiminin 450 bin tona ulaşması bekleniyor - İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sağlam: - "Ekim zamanı ve mısırın süt oluşumundaki dönemlerde yağışların bol olmasından dolayı yüzde 5-10

OSMANİYE (AA) - ÜMİT KAHRIMAN - Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye'de bu yıl 450 bin ton mısır hasat edileceği tahmin ediliyor.

Yer fıstığından ayçiçeğine, pamuktan buğdaya çok sayıda ürünün yetiştiği Çukurova'da, bu yıl mısırda verimin yüksek olması bekleniyor.

Osmaniye'de ekili 323 bin dekar alandan 450 bin ton ürün elde edilmesi öngörülüyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engebeli sulanabilir arazilerde mısırda verim ortalamasının dönüm başına bin 100 kilogramın üzerinde olduğunu söyledi.

Ekim alanının geçen yıla göre az da olsa düşmesine rağmen mısırda bu yıl yüksek verim beklediklerini ifade eden Sağlam, "Geçtiğimiz yıl ilçelerimiz dahil 330 bin dekar alanda üretim yapıldı. Bu yıl ekim zamanı ve mısırın süt oluşumundaki dönemlerde yağışların bol olmasından dolayı yüzde 5-10 arasında bir verim artışını öngörüyoruz. Ekili 323 bin dekar alandan 450 bin ton ürün beklemekteyiz." diye konuştu.

Sağlam, 2015'te bin 370 kilogram olan verim ortalamasının bu yıl dönüm başına bin 390 ile bin 400 kilogram olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

- "Talep çok"

Mısır üretiminin ülkedeki ihtiyacı tam olarak karşılayamadığını aktaran Sağlam, üretimin bundan sonraki yıllarda ithalata ihtiyaç kalmayacak şekilde hızla yükselmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Sağlam, dane dökümüne karşı biçerdöver kontrollerini yaptıklarını belirterek, çiftçilerin de bu konuda duyarlı olmasını istedi.

Mısır üreticilerinden Osman Koca da havaların sıcak olması nedeniyle bu sene hasadın erken yapıldığını dile getirerek, "140 dönüm mısır ektim, dönüm başına bir ton mahsul bekliyorum. Fiyat konusunda da kesin bir şey yok ama 70 kuruşa alıcı var. İnşallah fiyatlarımız yüksek olur ve emeğimizin karşılığını alırız." diye konuştu.

Çiftçilerden İsa Solak ise birinci etapta 30 dönüm mısır ektiğini ve yapılan hasatta dönüm başına bin 200 kilogramın üzerinde ürün aldığını belirtti.

İkinci üründen de beklentilerin yüksek olduğunu anlatan Solak, "Bu yıl havaların iyi geçmesiyle mahsul tahminimizin üzerinde geldi. İnşallah fiyatlar da yüksek olur da beklentimiz tam olarak karşılanır." ifadesini kullandı.

AA

Ekonomi Haberleri

Popülasyon azaldı: İklim değişikliği balık fiyatlarını da artırdı
Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir? Ev Alırken Dİkkat
Zirveye kar yağınca köylü soluğu bahçede aldı
Belediyelerden Atılan İşçiler İçin Bakanlık Devrede
İkiz Dönüşüm İçin İlk Adım Konya'da Atıldı