Otizmli çocuklar için mobil uygulama

ODER tarafından yürütülen proje kapsamında otizmli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere tablet bilgisayarlarda çalışan mobil uygulama geliştirildi- İYTE Öğretim Görevlisi Tuğlular: "Aynı şeyi kağıtla yapmaya çalıştığınızda ilgilenmeyen çocuk, önüne tab

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği'nce (ODER) yürütülen "Ben de Başarabilirim Projesi'' kapsamında otizmli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere tablet bilgisayarlarda çalışan mobil uygulama geliştirildi. 

Otizmli çocukların eğitimini kolaylaştırıp gelişimini artırmayı amaçlayan uygulamayı geliştiren İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Tuğkan Tuğlular, AA muhabirine yaptığı açıklamada otizmli çocukların söz konusu uygulamayla belirli becerileri kazanabileceğini söyledi. 

- "Tablete ilgi gösteriyorlar"

Tuğlular, geliştirdikleri "Gelişim Atölyesi" adlı mobil uygulamanın İzmir'de pilot uygulama için seçilen 4 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde otizmli çocukların eğitiminde kullanıldığını ifade etti. 

Pilot uygulamada, otistik çocukların tablet bilgisayarlardaki uygulamaya kağıt üzerinde yaptıkları etkinliklere göre daha fazla ilgi gösterdiğini kaydeden Tuğlular, "Aynı şeyi kağıtla yapmaya çalıştığınızda ilgilenmeyen çocuk, önüne tablet koyduğunuzda konuyla ilgilenmeye başlıyor. Dolayısıyla bu derse katılım ve dersten bir şeyler elde etme konusunda ciddi bir fark yaratıyor. Materyallerin derli toplu, hazır ve erişilebilir olması bu uygulamayı farklı kılıyor" dedi. 

-"Çocuklar keyif alıyor"

Tuğlular, uygulamayı kullanan çocukların mutlu olduğunu gözlemlediklerini belirterek, şunları aktardı:

"Çocuklar uygulamadaki etkinlikleri keyif alarak yaptıkları için öğrenmenin daha hızlı olduğu yönünde gözlemlerimiz var. Uygulama içinde psikomotor amaçlı çizgi birleştirme eğitimleri ve motor becerilerini geliştirme etkinlikleri, el göz koordinasyonunu, baktığı yerle dokunduğu yerin aynı olmasını sağlama, parmağını belli doğru üzerinde hareket ettirme etkinlikleri ve dikkat süresini geliştiren uygulamalar var. Bunlar bir çocuğun gelişiminde çok önemli şeyler."

Tuğlular, söz konusu uygulama dışında akıllı telefonlar için otizm konusunda "başvuru kılavuzu" niteliği taşıyan "Birikim Dükkanı" adlı bir uygulama daha geliştirdiklerini sözlerine ekledi. 

- "En kapsamlı Türkçe yazılım"

ODER Başkanı Ergin Güngör de "Gelişim Atölyesi" adlı mobil uygulamanın Türkiye'de özel eğitim gereksinimi duyan çocukların gelişimi için tasarlanmış en kapsamlı Türkçe yazılım olduğunu belirtti.  

Otizmli çocukların yaşamında eğitimin önemine dikkati çeken Güngör, "Eğitmenlerimiz materyal eksiği çekiyordu. Bir otizmlinin eğitiminde görsel materyal çok önemli. Ben kendi oğlumda bilgisayarın etkisini yıllar önce gördüm. Onun konuşmaya, okumaya ve yazmaya başlamasında bilgisayarın ciddi bir katkısı oldu" ifadesini kullandı. 

Güngör, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) projede kendilerine destek verdiğini anlatarak, "Çok mutluyuz, ülkemizde ve dünyanın başka yerlerindeki çocuklara faydalı olacak yazılımı umarım yapmışızdır. Bu yazılımın farklı dillerdeki versiyonlarını üretmek sonraki hedefimiz" dedi. 

Mobil uygulamanın, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde "Android" işletim sistemi tabanlı tablet bilgisayarlar için satışa sunulacağı belirtildi. 

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri