Otomobildeki bu tuzağa dikkat!

Türkiye'de gümrükten geçen sıfır görünümlü ikinci el lüks araçlar, sektörü olumsuz yönde etkiliyor

Yurt dışından Türkiye'ye değerinden düşük gösterilen faturalarla lüks otomobil getirerek devleti zarara sokanlara karşı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı mücadelesini sürdürüyor. Sibel Can gibi bazı ünlü simaların da mağdur olduğu bu olaylarda galericiler, ağırlıklı olarak lüks otomobillerde yapılan tuzaklara karşı uyanık olunmasını istedi. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci elde olduğu gibi sıfır araç alımında dikkat edilmesi gerekilen hususlar olduğuna dikkat çekti. Ağırlıklı olarak Avrupa'dan gelen sıfır görünümlü ikinci el araçların vatandaşları mağdur ettiğini belirten Yanık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre 2013 yılında usulsüz yollarla ülkeye giriş yapan 995 araca devletin el koyduğunu hatırlattı. El konulan araçların toplam değerinin 250 milyon liraya yakın olduğunu söyleyen Yanık, lüks otomobillerdeki tuzaklara karşı uyarılarda bulundu.

"LÜKS ARAÇ ALIRKEN DİKKATLİ OLUN"

Türkiye yollarında bu tür araçların olduğunu söyleyen Yanık, şöyle devam etti:

"Biz hep bunu söylüyoruz. İkinci elde olduğu gibi sıfır araçlarda da bazı sıkıntılar olabiliyor. Bakanımız Hayati Yazıcı'nın yaptığı açıklamada, 2013 yılında 995 adet yurt dışından ithal araca el konulduğunu söyledi. Bu da çok ciddi bir rakam. Vatandaşlar mağdur ediliyor. Bu araçların çoğunluğu lüks. O yüzden ikinci el araç alırken nasıl her şeye dikkat ediyorsak sıfır alınan araçlarda da bu özeni göstermeliyiz."

"ARAÇ ALIRKEN SUÇ İŞLEMEYİN"

Sıfır alınan lüks araçların ikinci el çıkabileceğini kaydeden Yanık, "Aldığınız sıfır bir aracı araştırdığınızda ikinci el çıkabilir. Yani bu konuyla ilgili daha önce açıklama yapmıştık. Zaten yurt dışından ithalat yapan araç firmaları belli. Bunların dışında getirenlerde sıkıntı yaşanmakta. Geçen sene 995 araç Türkiye'ye usulsüz girdiği tespit edilmiş. Yurt dışında ikinci el olup, Türkiye'ye kilometresini düşürmek şartıyla sıfır araçmış gibi girildiği ortaya çıkmıştı. Bunların tamamı lüks araçlar. Yaklaşık 150-250-300 bin avroluk araçlar, orta segmente hitap eden araçlar değil. Genellikle zengin kesimlere hitap ediyor ama mağdur olan vatandaşın aracına devlet el koyuyor. Hukuki süreç başlıyor ama araç sahibinin parası muallakta kalıyor. Bu süreçte bu işin cezai sorumluluğuna alıcı da ortak olabiliyor. Bu araçlardan trafikte var ama zamanla ortaya çıkıyor. 'Piyasada bu ne kadar var?' derseniz, kesin bir rakam veremeyiz" diye konuştu.

KİLOMETREYLE OYNAYANLARA 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Öte yandan Yanık, araçların kilometre saatleriyle yapılan oyunlara da dikkat edilmesini istedi. Sıfır ve ikinci el araçların kilometre saatleriyle oynanması konusunu oda olarak ciddi şekilde takip ettiklerinin altını çizen Yanık, "Kabahatler Kanunu'nda bunun cezası 2 yıl ile 5 yıl olarak açıklandı. Kilometresi oynanmış araçlar suçtur. Aynı zamanda kul hakkına giriyor. Bunun bilinmesi lazım. Biz Bursa'da kilometre saatleriyle oynayan yerleri tespit ettik. Bunları emniyete ve adli mercilere ilettik. Bu işin takipçisi olacağız. Bu sektörde bunun önüne geçmenin tek yolu, vatandaşların kilometrelerini alırken sorgulamalarıdır. En basitinden araç muayene istasyonlardaki raporlarda kilometrelerine bakılması gerek. Aynı zamanda yetkili servislerden bilgi alınabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Otomobil Haberleri

TOGG Kampanyayla MTV Hamlesi Yaptı
Ucuz Tesla Geliyor
Opel Frontera Elektriklenip Türkiye'ye Geliyor: İşte Yeni SUV'nin Özellikleri!
BYD Seal ve Volkswagen ID3: Elektrikli Araç Piyasasında İki Devin Karşılaştırması
TOGG'a Rakip Geliyor Fiyatı Gururunun Önüne Geçiyor