Çok söyledik, çok yazdık. Dershanelerin kapatılması eğitim açısından iyi olmaz, çok kötü sonuçlar meydana gelir dedik.
“Parası olan dershaneye gidiyor, parası olmayan gidemiyor, bu ayrımcılığa son vereceğiz” dediler.
“Parası olan ya özel dersler aldıracak ya da çocuklarını en iyi özel okullarda okutacak, parası olmayan hiçbir şekilde takviye ders aldıramayacak, asıl ayrımcılık dershanelerin kapatılması ile başlayacak” dedik.
Söylediklerimiz ve yazdıklarımız dikkate alınmadı, hiç kimse dinlemedi, duymadı bile… Çünkü asıl gerekçe bu söylenen değil, paralel yapılanmanın dershanelerini kapatarak onlara darbe vurmaktı.
Sonunda dershanelerin kapatılması ve özel okullara dönüşmesi kararı alındı. Dershaneler bu ders yılı sonunda kapanmış olacak. Hepsi özel okula dönüşüyor.
*** *** ***
Peki bu karardan sonra ne oldu, ne oluyor? Daha şimdiden çocuklarını üniversite sınavlarına hazırlamak isteyen velileri bir telaştır, bir sıkıntıdır bastı.
Konya’mızdan örnek verelim.
Konya’nın en iyi eğitim veren devlet okulları Meram Fen Lisesi ile Meram Anadolu Lisesi değil mi? En yüksek puanla öğrenci alan bu okullardı.
Şu anda bu okullarda 10 ve 11. sınıflarda okuyan, gelecek öğretim yılında 11 ve 12. yani Lise 3. ve 4. sınıfta okuyacak olan öğrencilerin büyük bir kısmı özel okullara kayıyor. Bu bilgiyi, bu okulların öğretmenleri de doğruluyor.
Bu okulların öğrencilerinin çoğunluğu gelecek öğretim yılı için şimdiden özellere kayıt yaptırdılar, yaptırıyorlar. Yeni açılacak olan Temel Liselerin son sınıf kontenjanları dolmuş durumda… Niçin?
Veliler, adı geçen bu en iyi okulların bile, çocuklarını Üniversiteye hazırlayamayacağına inanıyor. Bu okullarda okuyan öğrenciler de aynı düşüncede… Gerçekte bu… Dershaneler kapatıldığı için takviye ders alma imkânı da ortadan kalktı.
Ne yapsınlar? Haklı olarak çocuklarını şimdi dershane olan, gelecek yıldan itibaren özel okul olarak hizmet verecek olan kurumlara kaydırıyorlar. Buraların Üniversiteye hazırlamada çok daha tecrübeli ve daha etkin olduğuna inanıyorlar. Bu düşünce doğru mu? Sonuna kadar doğru… Ben de bir veli olarak böyle düşünüyorum.
Peki ayrımcılık ortadan kalkmış oldu mu? Onu da yazalım.
*** *** ***
Devlet okullarında okuyan öğrenciler, dershaneye de giderek kedilerini Üniversiteye hazırlayabiliyorlardı.
Dershanelere verilen ücretler yıllık 1500 ile 3000 TL. arasında idi. Bu da 12 aya bölünmek suretiyle taksitler halinde ödeniyordu. Yani veliler durumuna göre çocuklarını gönderecek bir dershane bulabiliyordu, böylece ülke genelinde öğrencilerin %70-75’i takviye ders alma imkânına sahipti.
Gelinen noktada durum ne oldu? Özel okul fiyatlarının en düşüğü yıllık 8 bin TL den başlıyor, 16 bin TL ye kadar çıkıyor. Arada en az 5-6 kat fark var. Özel derslerin ise saati 100 – 150 TL. arasında…
Ayda 150 – 200 TL. ödemekle çocuğuna takviye ders alma imkânına sahip olan veliler şimdi özel okullara mahkûm edilmiş durumda ve ayda 800 ile 1500 TL. arasında değişen rakamlar ödemek zorunda…
Bu rakamları ödeme imkânı olmayanların, çocuklarına takviye ders aldırma yolu tamamen kapalı. Zira dershaneler gibi etüt merkezleri de kapanıyor.
Hangisinde ayrımcılığın daha fazla olduğuna ve gelinen noktanın iyi mi, kötü mü olduğuna varın siz karar verin.
Bu arada paralel yapılanmaya vurulması düşünülen darbe amacına ulaştı mı? Onlarda diğerleri gibi, dershanelerini özel okula dönüştürüyorlar. Bu şartlarda darbe kime vurulmuş oluyor? Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.
NOT: Kanal 42 TV HASBİHAL programım her Pazar saat 11.00’de canlı olarak, her Cumartesi saat 11.00’de de tekrar olarak yayında olmaya devam etmektedir. Bu hafta DOÇ. DR. CANER ARABACI hocamla Çanakkale zaferi ve alacağımız dersler konusunda bir hasbihal yapacağız İnşaallah…