Radikal yazarı Avni Özgürel, Başbakan Erdoğan'ın 2012 Nisan'ında Kandil’i hedef alan bir balkon konuşması yapmaya hazırlandığı için bu krizin yaşandığını iddia etti.
Özgürel'e göre Kürt meselesinde MİT ve Emniyet çatışma halinde. Nisan'da başlaması muhtemel 2. Oslo görüşmelerinin önünü kesmek için Emniyet, hamle yaptı.
Özgürel Taraf'tan Neşe Düzel'e konuştu. MİT'in Emre Taner döneminde yayınladığı devlet analizinde “Bu sorunu ya çözersin ya da bölünürsün" dediğini hatırlatan Özgürel, PKK ve Öcalan ile masaya oturulmasının arkasında MİT'in desteğine dikkat çekti.
BU İŞİ 2012'DE BİTİRELİM
"Türkiye’nin yönetiminde ve politikalarında siyasi iktidarı kim yönlendirecek, ipler kimin elinde olacak kavgası bu." diyen Özgürel, sözü o çarpıcı iddiasına getiriyor:
"Kürt meselesinde ve bölgede yaşananlar bunda etkili oldu. Türkiye’de siyaset, PKK ve Kürt meselesi konusunda bir karar noktasına geldi. “Bu işi 2012’de bitirelim” dedi Başbakan. “Türkiye bu işi çözdü, çözdü. Eğer çözemezse, bu iş beş-altı sene sonraya sarkar” dendi. Bu karar yılbaşından önce alındı. Ve PKK, geçen senenin ortasından itibaren sürekli mevzi kaybetti. Geçen yıl ağustostan itibaren çok sayıda bölge sorumlusu öldürüldü, teslim oluşlar çok arttı. Bu yenilgiler, örgütün karar adamlarındaki direnişi kaldırdı. Böylece 2012 sürecinin zemini hazırlandı. Nisan 2012’de Oslo süreci-müzakereler tekrar başlayacaktı. Kürt sorununu yeni bir anayasayla çözmek yerine, bu sorunu hemen çözmek için bir çözüm paketi hazırlanacaktı."
MİT'İN BU PROJESİ GEÇEN KASIM AYINDA NETLEŞTİ
Pakette Öcalan için bu sene iyileştirme olmadığını söyleyen Özgürel, düzenelemeler için bazı ayrıntılar verdi:
"O, bu sene için düşünülmedi. Ama Kürtçenin okullarda seçmeli ders olması ve dağdan iniş sürecini başlatmak vardı bu yıl yapılacakların içinde. Mesela dağdan iniş çağrısı hiç suçlayıcı olmadan, “kardeşiz” konuşmasıyla bizzat Başbakan tarafından yapılacaktı. Yani Başbakan’ın Kandil’i hedef alan bir balkon konuşması yapması söz konusuydu. Başbakan buna hazırlanıyordu. Yani sürecin böyle olması gerektiği yönünde bir mutabakat vardı. MİT’in hazırladığı doküman ve siyasetin içine sinen çözüm buydu. MİT’in bu projesi geçen yıl kasım ayında netleşti. 2012’de bu istikamette eşgüdümlü adımlar atılacak ve PKK, 2012’nin sonuna kadar silah bırakacaktı. "
KURUMLAR BİLİYORDU
Projenin MGK'da seslendirildiğini savunan Özgürel, bu nedenle bu krizin yaşandığını şu sözlerle dile getiriyor:
"Bu proje Milli Güvenlik Kurulu’nda seslendirildi. Genelkurmay da biliyor, Emniyet de biliyor bunu. Bildiği için bu tablo yaşandı. Kürt sorununun böyle çözümünü istemiyor o. Yoksa KCK operasyonu bu kadar genişlemezdi. KCK operasyonu bu şekilde devam ettiği takdirde, Kürt kanadına çözümü kabul ettiremezsin. “Herkes içeride tutuklu, sen kiminle oturdun da konuştun bu işi” derler."