Öztürk'ten yeni nesil gazetecilik dersi

AA Genel Müdürü Öztürk, habercilerin çok yüksek bir genel kültür donanımına sahip olması, iyi derecede yabancı dil bilmesi ve dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmesi gerektiğini belirtti

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenen ''Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Anadolu Ajansı'nın 6 Nisan 1920'de Anadolu'daki milli mücadeleyi dünyaya duyurmak amacıyla kurulduğunu, bu tarihte İngilizce ve Fransızca olarak mücadelenin şeklini ve haklılığını anlatan bültenlerin yayımlandığını söyledi. 

Fransa'da kurulan AFP, Amerika'daki AP ve İngiltere'de kurulan Reuters'ın dünyanın en önemli ajansları arasında bulunduğunu dile getiren Öztürk, AA ile bu ajansların yayımladığı haber, fotoğraf ve video haber sayıları hakkında bilgi verdi.

 AA'nın en zayıf alanının yayın dilleri olduğunu belirten Öztürk, AA'nın kurulurken 3 olan yayın dilinin sonraki yıllarda teke düştüğünü söyledi. Öztürk, ''Ancak biz bir yıl içinde bunu 5'e çıkardık. İngilizce bölümünün gücünü artırdık, Arapça yayına başladık ve anadilde yayın. Yani haberi doğrudan Arapça yazıyoruz. 150 kişilik Arapça servisimiz var ve bütün Orta Doğu'ya şu anda günlük 200 Arapça haber yayımlıyoruz'' dedi.

 AFP'nin Arapça servisini kuralı 43 yıl, AP'nin 15, Reuters'ın ise 20 yıl olduğuna işaret eden Öztürk, ''Bu coğrafyada hiçbir zaman Araplarla ortak yaşamamışlar. Mısır'da 400-500 sene kalmış ülkenin Arapça servisi ise 8 ay önce kuruldu'' diye konuştu.

 ''Türkiye'yi Orta Doğu'da aktif, bölgesel bir güç yapacaksanız, o zaman mesajınızı bu bölgeye dağıtacak bir sisteminizin de olması gerekir'' diyen Öztürk, iletişimde bu ciddi eksiklikleri gidermek için de AA 100. Yıl Vizyonu'nu hazırladıklarını anlattı.

 Bu kapsamda AA'nın 2020 yılında dünyadaki en büyük 5 ajanstan biri olmasını hedeflediklerini ifade eden Öztürk, 11 dilde yayım yapacaklarını, dünyada 9 bölge müdürlüğünün açılacağını belirtti.

 Büyük bir ajans olmak için dünyaya yayılmak gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

''Bölgede etkin olmak için oranın diliyle yayım yapacağımız en kritik bölgeler, Balkanlar ve Ortadoğu. Boşnakça'yı kurduk, inanılmaz patlama oldu. Saraybosna'daki 25 yayın kuruluşunun 24'ü abonemiz oldu. Kahire'de Ortadoğu'nun en şık ofislerinden birini açtık. Ortadoğu'nun tamamında şu anda yayın yapıyoruz. Bu bölgede yaklaşık 22 ülke var. Bunların 15'inde ofisimizi açtık, ekibimizi kurduk.''

 ''Hırslı olacaksın, tuttuğunu bırakmayacaksın''

 Anadolu Ajansı'nın yurt dışındaki diğer faaliyetlerine de değinen Öztürk, AA'da çalışmak için yabancı dil bilmenin önemli olduğunu vurguladı.

 Bu kapsamda Haber Akademisi'ni açtıklarını anlatan Öztürk, ''Biz akademiye öğrenci alırken, mülakat yaptık. Bizim imtihanlarımız klasik devlet bürokrasisine uymuyor. KPSS'den 70 alıp gelip Ajans'ta çalışamazsınız. Boğaziçi, Orta Doğu mezunu olsanız da çalışamazsınız. Sizin gazetecilik kumaşınızın, hırsınızın, iddianızın olması lazım. Hırslı olacaksın, baktığını göreceksin, gördüğünü tutacaksın, tuttuğunu bırakmayacaksın. Gazetecilik böyle bir meslek artık'' dedi.

 Torpille ajansa girme devrinin kapandığını, hak eden kişilerin işe alındığını ifade eden Öztürk, öğrencilerden alkış aldı.

 ''Artık yeni bir gazetecilik doğuyor''

 Öztürk, Amerika'da gazetecilik sektörünün toplam kazandığı paranın 34 milyar dolar, sadece Google'ın kazandığı paranın ise 38 milyar dolar olduğuna işaret etti.

 Gazete tirajlarında Avrupa'da yüzde 11, Orta Avrupa'da yüzde 12, toplamda yüzde 17'lik kayıp yaşandığını bildiren Öztürk, artık haberde, internetin gazeteyi geçtiğini anlattı. Öztürk, şunları kaydetti:

 ''Dünyada artık yeni bir gazetecilik doğuyor. Dünyanın en büyük dijital gazete projesi Huffington Post projesidir. İnternetteki köşe yazarlarının hepsinin bir araya gelip yazılarını yayınladıkları bir internet sitesi. 2011'de 35,5 milyon tekil kullanıcıya ulaştı. Bütün dünya matbuat tarihinde, bu rakamda bir gazete, dergi olmamıştır. Dolayısıyla internet üzerinde seyreden bir gazetecilik var ve gazeteler kağıda basılmıyor artık.''

 Haberi taşıma sisteminde büyük bir değişiklik olduğunu ifade eden Öztürk, Twitter'ın da etkili bir gazetecilik mecrası olarak kullanıldığına değindi. Öztürk, Türkiye'de internet sayesinde artık daha çok haber okunduğunu ifade etti.

 ''Hırsla, bir numara olmayı istemeniz lazım''

 Haberciliğin artık çok zorlaştığını belirten Öztürk, ''Eğer habercilik yapacaksanız çok yüksek bir genel kültür donanımına sahip olmanız, yabancı dili iyi bilmeniz, dünyadaki gelişmeleri takip etmeniz gerekir'' diye konuştu.

 Öğrencilerin hırsla bu alanda bir numara olmayı istemesi gerektiğine işaret eden Öztürk, şunları kaydetti:

 ''Bir numara olmak zorundayız. Bu coğrafyanın böyle bir yükümlülüğü var. Mısır'a, Kahire'ye, Saraybosna'ya, Bakü'ye gidin. Hepsinin tarihsel bir bağlantısını göreceksiniz. Türkiyeliyim dediğinizde kapıların ardına kadar açıldığını da sizden bir beklenti içinde olduklarını da göreceksiniz. Anadolu Ajansı'nın 8 aydır Arapça yayınlarının bu kadar başarılı olmasının sebebi budur. Kılcal damarlarına kadar girmiş bir tarihsel süreçten geliyoruz. Şimdi oraya kan gittiğinde, o kılcal damarlar o hücreleri canlandırıyor.''

 ''Bize kalan miras dürüstlüktür, doğru haberdir''

 Öztürk, daha sonra öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Öztürk, bir soru üzerine, Anadolu Ajansı'nın taraf tutmadığını belirterek, ''Tersini iddia edenlerin bize istatistik ve haber içeriği göndermesi lazım'' dedi.

 AA'nın 92 yıllık mirasının dürüstlük ve doğru haber olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Bu mirası zedelemeye de hiçbir çalışanımızın, ben de dahil hakkı yok. AA'nın haberleri devlette arşiv, mahkemelerde de delil niteliği taşır. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. Bunu da zedelemeyiz. Bu büyük bir vebal. Bunun hesabını vermekten de korkarız'' diye konuştu.

 Öztürk, ''AA'nın eğitim kalitesinin artırılması için üniversitelerle işbirliği yapması mümkün mü'' sorusu üzerine de ''Biz sahada operasyon yapan kurumlar olarak, iletişim fakültelerimizle doğrudan proje yürütmek, gençlerin eğitimine katkıda bulunmak istiyoruz. Bunun için görüşmelerimiz sürüyor'' dedi.

 Daha sonra, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, Öztürk'e plaket takdim etti. Öztürk de Avşar'a AA logolu güvercin hediye etti.

Medya Haberleri

Hataylı Minik Yetenek Ahmet Kazar, Haluk Levent ile Aynı Sahneyi Paylaşmak İstiyor
Okan Yalabık’ın Gençlik Hali Görenleri Şaşırttı!
Ankaralı Turgut’tan kötü haber geldi
Akasya Durağı’nın Dilek'i yıllar sonra ortaya çıktı
Mert Demir Konya'yı Duman Edip Gitti