Pakistanlı İslami İlimler Profesörü Ahmet:

"Gazeteciler ve Amerikan medyasının darbe girişimindeki rolü, Amerika’nın bu darbenin gerçekleşmesini istediğini gösteriyor. Onlar Gülen hareketinin yönetimi devralmasını bekliyorlardı. Bu yüzden Gülen hareketinin başarısız olduğunu gördüklerinde mutsuz o

ANKARA (AA) - MEHMET ÖZTÜRK/ZUHAL DEMİRCİ - Pakistanlı İslami İlimler Profesörü Enis Ahmet, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Gazeteciler ve Amerikan medyasının darbe girişimindeki rolü, Amerika’nın bu darbenin gerçekleşmesini istediğini gösteriyor. Onlar Gülen hareketinin yönetimi devralmasını bekliyorlardı. Bu yüzden Gülen hareketinin başarısız olduğunu gördüklerinde mutsuz oldular." dedi.

Ahmet, AA muhabirine son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yirmi yıldan uzun süre ABD'de yaşamış biri olarak, başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin görüşlerini paylaşan Ahmet, Trump'ın başarısında en önemli faktörün oy kullanan insanların düşünceleri olduğunu belirtti. Enis Ahmet, Amerikan halkının dünyadaki meselelerden ziyade kendi iç meseleleri üzerine kafa yorduğunu, yerel ekonomik koşullar ve problemlere daima öncelik verdiğini anlattı.

İnsanların partiye karşı değil sisteme güvensizlikleri nedeniyle Trump'a oy verdiğini dile getiren Ahmet, "Bu, Clinton'a ya da bir partiye karşı değil, ABD'de mevcut sisteme karşı bir tutumdur. Eğer Trump sistemi değiştirebilirse bütün o saçmalık geçmişine rağmen kahraman olacaktır." diye konuştu. Bir kişinin tek başına sistemi değiştiremeyeceğini, Pentagon, Beyaz Saray ve lobi gruplarının sistemin başarısı ya da başarısızlığı için beraber çalışacağını, bu nedenle Trump'ın başarısının esasen bir parti ya da diğer partinin başarısı olmadığını vurgulayan Ahmet, "İki kişi de bazı zayıflıklara sahip fakat Trump'ın sistemi reddi işe yaradı." ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi ile Pakistan arasında nasıl bir etkileşim olacağı yönündeki soruya ilişkin ise Ahmet şu cevabı verdi:

"Pakistanlı politikacı ve bürokratlar geleneksel olarak demokratların kendilerine karşı daha sempatik ve anlayışlı olacağına inanıyorlar fakat aslında öyle değil. Gerçek şu ki Amerika'nın Pakistan'a ihtiyacı vardır. Afganistan, İran ve Güneydoğu Asya ülkeleri arasında bulunan Pakistan stratejik bir pozisyonda yer alıyor. Pakistan ve ABD arasında karşılıklı ilişki olursa, bölgedeki sorunlar üzerinde çalışılabilir ve problemlere daha kolay çözüm üretilebilir.

Amerikan politikasında lobicilik çok önemli bir role sahip. Hindistan'ın Beyaz Saray'da ve ABD medyasında güçlü bir lobisi var. Ne yazık ki Pakistan aktif lobici değil. Yine de bu durum ABD'de hangi yönetim gelirse gelsin Pakistan'ın önemini azaltamaz.

Amerikalılar çıkarlarını korumak istiyorsa, Pakistan ile ABD arasındaki ilişkiler iyi olmak zorunda. Bir Pakistanlı olarak Pakistan'ın daima kendi ayakları üzerinde durabileceğini düşünmesi gerektiğine inanıyorum. Pakistan daima kendi ayakları üzerinde durabileceğine inanmalı. Bence bu, dışarıdan başka herhangi bir yardıma, herhangi bir askeri yardıma bağlı kalmaktan çok daha iyi bir politika. Pakistan, doğal kaynakları ve insan kaynaklarını geliştirmeli. Bölgede yükselen bir güç olarak kendi öz kaynaklarını geliştirmeli."

Pakistan'da yaşanan siyasi problemler nedeniyle ülkenin geleceğine yönelik beklentileri sorulan Ahmet, ülkedeki oturma eylemi politikasının meselelerin önemine dikkat çekmesine rağmen problemleri çözemeyeceği değerlendirmesinde bulundu. Ahmet, "Oturma eylemi protestosuna demokratik bir şekilde izin verildi. Oturma eylemini yapanlar Başbakan'ın istifasını istedi fakat bu oturma eylemleri ile hükümeti değiştirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Demokratik yollarla hükümet değişmeli." dedi.

- "Büyük halk kitleleri görmezden gelinmemeli"

Pakistan'ın temel probleminin demokrasi fırsatından korkması olduğunun altını çizen Ahmet, siyasi partilerin insanların ihtiyaçlarına dayanan parti bildirilerine sahip olması gerektiğini ifade etti. Partilerin, onlara güven duyan insanlar için çalışması halinde daha güçlü hale geleceğini belirten Ahmet, "Bu uzun bir yolculuk fakat ne yazık ki küresel olarak onlar demokrasiyi yenilgiye uğrattılar. Şu an ABD'de ya da dünyanın başka bir yerinde olduğu gibi yöneticilerine güvenmeyen insanlar var. Burada entelektüeller önemli bir role sahip. Onlar demokratik sürece yönelik saygıyı garanti etmek zorundalar. Bence, büyük halk kitleleri görmezden gelinmemeli. büyük halk kitlelerinin koyun oldukları varsayımı yanlıştır. Halk kitleleri eğitilmeli, ancak o zaman Pakistan ya da herhangi bir ülke birliğe, barışa ve sosyal adalete sahip olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Allah'a şükür ki problem zamanında fark edildi"

Ahmet, AA muhabirinin 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimine atıfta bulunarak, "Neden böyle bir darbe girişimi oldu" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"Söz konusu meseleden bazı küresel güçler mutlu ve heveslilerse ben bunu kötü bir şey olarak algılarım. Gazeteciler ve Amerikan medyasının darbe girişimindeki rolü Amerika’nın bu darbenin gerçekleşmesini istediğini gösteriyor. Onlar Gülen hareketinin yönetimi devralmasını bekliyorlardı. Bu yüzden Gülen hareketinin başarısız olduğunu gördüklerinde mutlu olmadılar.

Başarısız darbe girişiminin Türkiye'nin yararına olduğunu kaydeden Ahmet, "Allah’a şükür ki problem zamanında fark edildi ve harekete geçildi. Aksi takdirde, daha önce dediğim gibi daima bunun nasıl meydana geldiğini ve düşmanlarınızın ve dostlarınızın buna nasıl tepki verdiğini yargılarsınız. Dışarıdan birileri mutlu oluyorsa sizler bunun iyi bir şey olmadığını düşünün."

- Enis Ahmet kimdir?

Pakistanlı İslami İlimler Profesörü, eğitimci ve sosyal bilimci Enis Ahmet, İslamabad'daki Uluslararası İslam Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinin de ilk dekanı. Pakistan'ın yetiştirdiği önemli mütefekkirlerden Ebu'l Ala Mevdudi'nin öğrencisi olan Ahmet, Batı etkisi ve sekülerizmin başta gelen muhaliflerinden kabul ediliyor.


AA

Gündem Haberleri

Türkiye'de Kuzey Işıkları Görüldü: TUA'dan Jeomanyetik Fırtına Açıklaması
Öfkelenen sendika temsilcisi balyozla müdür odasına girdi
Konya'da lahmacun bu fiyatın altında satılıyorsa 'lahmacun değildir'
TÜVTÜRK'e Gidince Sormayın! Artık Verilmiyor
Lübnan’dan tahliye tamamlandı