Pamukta üretici alternatif gübreye döndü

El yapımı patlayıcı yapımında kullanılması nedeniyle nitratlı gübre satışının yasaklanması sonrası Ege Bölgesi'ndeki pamuk üreticileri, nitrat içermeyen alternatif gübreleri denemeye başladı- Söke Ticaret Borsası Başkanı Günal: "Bu ürün alternatifsiz deği

AYDIN (AA) - Ege Bölgesi'ndeki pamuk üreticileri, el yapımı patlayıcı yapımında kullanılması nedeniyle satışı yasaklanan nitratlı gübreler yerine alternatif gübrelere yöneldi.

Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk üreticisinin gübre atma dönemi için tarlaya indiğini söyledi.

Büyük bölümü Söke'de olmak üzere Aydın'da 600 bin dekar arazide pamuk ekiminin yapıldığını, bölgede üretilen uzun elyaf pamuğun yüksek kalitesi nedeniyle tekstil sanayisinde tercih edildiğini ifade eden Günal, üke ortalamasının üzerinde verimlilik oranına sahip olduklarını belirtti.

Pamuğun iklimsel değişikliklere karşı hassas bir ürün olduğunu, geçen yıl Söke'de bu nedenlerle yüzde 15 üretim daralması görüldüğünü kaydeden Günal, bu yıl iklimsel değişikliklerin yanında kullanılan gübrenin değişmesinin de etkisi olmasından endişe ettiklerini ifade etti.

-"Üretici alternatif gübrelere yöneldi"

Üreticinin nitratlı gübrenin yasaklanmasının ardından alternatif gübrelere yöneldiğine işaret eden Günal, "Çiftçinin nitratlı gübre kullanmasının temel amacı aslında bitkiye azot vermektir. Azotlu gübre de sadece nitrat değildir ama nitratlı gübre şu dönemde verilmesi gereken bir gübreydi. Bu ürün alternatifsiz değil. Sadece herkes tarafından kullanılan bir ürünün bir anda yasaklanması olumsuz etki yarattı. Bunu da aşacağız. Yasağın güvenlik nedeniyle getirilmesi nedeniyle üretici de destekliyor. Ancak en büyük sıkıntımız üretim programını yapmış, hangi dönemde nasıl gübre vereceğini bilen çiftçinin tam nitratı kullanacağı sırada bu ürünün aniden piyasadan çekilmesi oldu. Yasak kararı, üretim sürecinin başında söylenseydi çiftçi kendini ona göre ayarlardı." diye konuştu.

Pamuk üreticisinin nitratın en yakın alternatifi olan amonyum sülfat ve üre tipi gübrelere yöneldiğini, bu gübrelerin ürüne olan etkisinin ancak hasat döneminde görülebileceğini dile getiren Günal, bu yıl Söke Ovası'nda 300 bin ton pamuk üretilmesinin beklendiğini kaydetti.

Günal, satışı yasaklanan nitratlı gübrelerin karar sonrası depolarda bekletildiğini, bununla ilgili kararın bir an önce verilmesi gerektiğini de belirterek, "Bu gübrelerin depoda uzun süre bekletilmesi halinde içindeki azot buharlaşır. Bayiler nezdindeki bu sorunun da bir an önce çözülmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

Ekonomi Haberleri

Anket sonuçları açıklandı: Enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi
LC Waikiki, Şili’de mağaza açtı
Yapay Genel Zeka İçin 1 Milyon Dolarlık Fon
SGK'dan Mansur Yavaş'ın açıklamasına yalanlama
Konya'nın tavukları hastalandı yumurtaya dev zam geldi