ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ufuk Ayhan, medyada Suriyeli sığınmacılarla ilgili çıkan olumsuz haberler nedeniyle kamuoyunda "Bütün Suriyeliler yapıyormuş" gibi bir algı oluşmaya başladığını bildirdi.
Ayhan, Polis Akademisi Göç ve Sınır Güvenliği Araştırma Merkezi (GÖÇMER) tarafından Kundu turizm merkezindeki bir otelde "Göç ve Uyum" temasıyla düzenlenen 2. Uluslararası Göç ve Güvenlik Konferansı'nda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sosyolojik, etnik ve ekonomik olarak bağlantılı olduğu Suriye'den gelen 3 milyonun üzerinde göçmeni barındırdığını söyledi.
Türkiye'de yaşayan 3 milyon 200 bin Suriyelinin her birinin ayrı ayrı dram yaşadığını aktaran Ayhan, hiç kimsenin yerini, yurdunu, topraklarını bırakıp bilmediği bir ülkeye, bilmediği bir geleceğe gitmek istemeyeceğine dikkati çekti.
Günümüz enformasyon toplumu içinde algının gerçeğin yerini almaya başladığına değinen Ayhan, Suriyeliler konusunda durumun bu şekilde olduğunu, insanların algılarıyla görmeye başladığını savundu.
Ayhan, "Haberlerde yer alan asayiş, cinayet ve hırsızlık olaylarının failinin Suriyeli olması durumunda, "Bütün Suriyeliler bunu yapıyormuş' gibi bir algı ortaya çıkmaya başladı." diyerek, şöyle devam etti:
"Haber mantığı veya algı yönetimi açısından baktığımızda bazı şeyleri çok da doğru bulmuyoruz. Çünkü herkes Suriyeli bir göçmenin karıştığı bir olayda kimliğini ön plana çıkarıyor. Haberlerimizi incelediğimizde hiçbir zaman 'Gaziantepli falanca şu cinayeti işledi' demiyoruz veya 'Niğdeli falanca hırsızlık olayına karıştı' demiyoruz. Suriyelinin karıştığı bir olay olduğunda sanki 'nickname'miş gibi 'Suriyeli vatandaş trafik kazası yaptı, Suriyeli vatandaş cinayet olayına karıştı, Suriyeli vatandaş hırsızlık olayına karıştı.' diye veriliyor. Önce bu algıyı yenmemiz gerekiyor. Haber yapma hürriyetinin karşılıklı olarak daha hesap verilebilir olması gerektiği düşüncesindeyim. Toplumda bir paranoya veya ön yargılara yol açabilecek haberlerden öncelikle kaçınılması lazım."
- Onlar misafir
Suriyelilerin kendi istekleriyle Türkiye'ye gelmediğini anlatan Ayhan, iç savaşın yarattığı olumsuzluklar ve can korkusuyla ülkemize sığındıklarını bildirdi.
Ayhan, bu kişilerin belli zorunluluklarla misafir olarak geldiğini belirterek, "Bizim ensar ve muhacir anlayışını, ev sahipliği anlayışını unutmamamız gerekiyor. Çeşitli algıların ortaya çıkışına sebep olacak haberlerden kaçınılması hem kendi iç barışımız hem uyum ve göç konusunda önemli. Çünkü bazı Avrupa ülkelerinden daha yüksek bir nüfusu şu an ülkemizde göçmen olarak barındırıyoruz. Yerinden edilmiş insan olarak barındırıyoruz." diye konuştu.
Konunun bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ayhan, bu durumun sosyolojik bir vaka ve soruna dönüşmesinden kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA