Pes dedirten yöntem: ‘Kızımın yaşı küçük seni şikayet ettim’

Sosyal medya platformlarında sahte hesaplarla kurulan iletişimler sonrası mağdurları kandıran dolandırıcılar, "kızımın yaşı küçük, seni şikayet ettim" gibi söylemlerle vatandaşları korkutuyor.

Sosyal medya ve internet üzerinden dolandırıcılık vakaları her geçen gün artıyor. Dolandırıcılar, sahte sosyal medya hesaplarıyla kurbanlarını ağına düşürdükten sonra, "kızımın yaşı küçük, seni şikayet ettim" şeklinde iddialar ortaya atarak mağdur üzerinde baskı kuruyor. Daha sonra kendilerini "uzlaştırmacı" olarak tanıtan kişiler, mağdurdan para talep ederek dolandırıcılık işlemini tamamlıyor.

Bu dolandırıcılık yönteminde, kurbanların önce korkutulduğu, ardından ise para talep edildiği bir senaryo izleniyor. Uzmanlar, bu tarz bir durumla karşılaşan kişilerin kendilerini tanıtan kişiyle iletişimi kesip hemen E-Devlet üzerinden herhangi bir dava ya da soruşturma olup olmadığını kontrol etmelerini öneriyor.

Polisten Uyarı: Sahte Uzlaştırmacılara Dikkat

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Furkan Fulin, dolandırıcıların taktiklerini şöyle anlattı:

"Sosyal medya platformları üzerinden sahte hesaplar oluşturuyorlar. Bu hesaplar aracılığıyla arkadaşlık kuruyor ve daha sonra hukuk bürosu adı altında mesaj gönderiyorlar. Ardından avukat sıfatıyla arayıp, yaşı küçük bir bireyle iletişim kurduğunuzu ve ailesinin şikayetçi olduğunu iddia ediyorlar. Kendilerini uzlaştırmacı avukat olarak tanıtıp, para talep ediyorlar. Bu gibi durumlarda en önemli adım, bu kişilerle iletişimi hemen kesip E-Devlet üzerinden ya da cumhuriyet savcılığına başvurarak durumun doğruluğunu kontrol etmektir."

Avukattan Tavsiye: Suçlamalara Karşı Dikkatli Olun

Avukat Suat Altınsoy ise dolandırıcılık olaylarının sosyal medya kullanımının artmasıyla paralel şekilde yükseldiğine dikkat çekti. Altınsoy, şunları söyledi:

"Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte dolandırıcılık olaylarının da çeşitlendiğini görüyoruz. Özellikle önce sahte bir sosyal medya hesabı açarak belirli bir hedef kitlesine ulaşmaya çalışıyorlar. Ardından, kendilerini arabulucu olarak tanıtarak para talep ediyorlar. Bu tür durumlarda, kesinlikle suçlamalara itibar edilmemeli ve emniyet güçlerine haber verilmelidir."

Ne Yapmalıyız?

Bu tür dolandırıcılık durumlarıyla karşılaşmamak için:

  • Tanımadığınız kişilerden gelen sosyal medya mesajlarına dikkat edin.
  • Telefonla yapılan suçlama içerikli aramalara itibar etmeyin.
  • E-Devlet üzerinden davanız olup olmadığını kontrol edin.
  • Şüpheli durumları emniyet güçlerine bildirin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Konya’da Avukat Hasan Çömlek'in Hayatı Trajik Bir Şekilde Son Buldu
Konya'da Bir Mahalleye Daha Sağlık Merkezi Geliyor
Ereğli güne bu kazayla başladı! 2 Kişi Sıkıştı
Konya'da Bu Lokasyona 6 Kat İmar Verildi
Konya-Afyon yolundaki kazanın detayları belli oldu