Plastik ve karton bardakta kanser tehlikesi

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akbeyaz, plastik ve karton ürünlerin mikroplastik maruziyetini artırarak kanser riskini tetikleyebileceğini belirtti.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akbeyaz, plastik kullanımının mikroplastik maruziyetini artırarak kanser riskini tetikleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Akbeyaz, mikroplastiğin günlük yaşamımızda birçok alanda karşımıza çıktığını ve özellikle pet şişeler, ilaçlar, giyim, araç lastikleri, konserve gıdalar, pet ve karton bardaklar gibi ürünlerde yoğun olarak bulunduğunu ifade etti.

Akbeyaz, mikroplastiğin kalp, damar ve kanser hastalıklarına neden olabileceğini vurgulayarak, bu zararlı maddenin ağız ve solunum yoluyla vücuda girdiğini belirtti. Uzman Diyetisyen, mikroplastiğin vücuttan atılmasının tek yolunun boşaltım sistemi olduğunu açıkladı.

Plastik kullanımını azaltmanın önemine değinen Akbeyaz, şu önerilerde bulundu:

- Tek kullanımlık plastik kaplar yerine cam saklama kapları tercih edin.
- Konserve gıdalar yerine cam konserveler kullanın.
- Çay ve kahveyi cam, çelik veya porselen bardaklarda içmeyi tercih edin.
- Evlerinizde kurutma makinesi kullanarak mikroplastik salınımını azaltın.
- Toplu taşıma araçlarını kullanarak özel araç kullanımını azaltın.
- Çevre dostu giysileri tercih edin.

Akbeyaz, Uluslararası Kanser Ajansı'nın plastik üretiminde kullanılan ağır metallerin kanserojen olduğunu belirtti. Özellikle plastik ve karton bardaklarda ısıyla birlikte salınan bu maddelerin insan sağlığı için tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Son olarak, mikroplastiğe uzun süre maruz kalmanın tümörlerin büyümesine ve kanser riskinin artmasına neden olabileceğini ifade eden Akbeyaz, bu bilgiler ışığında plastik kullanımının azaltılmasının önemine vurgu yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor