Hükümet, 34 cana mal olan olayların tekrarını önlemek için radikal adımlar atıyor. Avrupa'daki kolluk kuvvetlerinin yetkisi incelendi. 'Alman modeli'nde karar kılındı. Devletin ve vatandaşın malına zarar verenler, polis ya da askeri şehit edenler cezasını canıyla ödeyebilecek. Polis, hakim izni aramaksızın olaylara müdahale edecek. Kamu güvenliği için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğü hakim kararı olmadan kısıtlanabilecek.
HAKİM KARARI OLMADAN...
Yeni düzenleme hazırlanırken, demokratik standartlar gözetilecek. Polis, kamu güvenliğine yönelik tehdidin giderilebilmesi için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü, yine hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlayabiliyor.
POLİS AMİRDEN İZİN ALARAK SİLAHINI KULLANABİLECEK
Ağır suçlar olduğunda, devletin birliği ve güvenliği tehlikeye düştüğünde, soruşturma sırasında somut bir tehlike sezilmesi halinde emniyet görevlileri, hakimin izni alınmak şartıyla kişisel bilgisayarlara girebiliyor. Kimi durumlarda aramalar ev sahibinin izni alınmadan yapılabiliyor. Polis kendi hayatını tehlike altında hissetmesi durumunda amirlerinden izin almak şartıyla silahını eylemcilere karşı kullanma yetkisine sahip. AB ülkelerinde kişi, kamu malına, bilerek ve halkı galyana getirmek amacıyla zarar veriyorsa 6 aya kadar hapis cezası alıyor.
AVRUPA'DAN ÖRNEKLER
Almanya: Gözaltı belirli bir sınıra tabi. Polis, sanığın eyleminin cezası en az 6 ay hapis ise gözaltı yapabiliyor.
Fransa: Gözaltı süresi polisin inisiyatifine bağlı. Polis, kendini tehdit altında hissederse önce uyarı atışı yapıyor, sonuç alınamazsa doğrudan ama öldürmemek amacıyla silahını kullanabiliyor.
İspanya: Sanık terör eylemi kapsamında yargılanıyorsa ilk 48 saat herhangi bir şekilde avukatına ulaşma hakkı yok.
Kaynak: Türkiye Gazetesi