Prim borcu olan Bağ-Kurlular...

yazar-105

SERBEST ÇALIŞANLARDAN (BAĞ-KUR’LU-4/b) 5 YILDAN FAZLA PRİM BORCU OLANLARIN BORÇLARI VE SİGORTALILIKLARI SİLİNECEK

Konuyla ilgili olanlar tarafından beklenen tebliğ 14 Ocak 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu tebliğ 5510 Sayılı Kanun Gereğince Kendi Adına Ve Hesabına Bağımsız Çalışanlardan 5 Yılı Aşan Süreye İlişkin Prim Borcu Bulunanlar İçin Yapılacak İşlemler Hakkında Tebliğ” dir. Buna göre:

Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur lulara ilişkin olmak üzere 30.04.2008 tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalılarla bunların hak sahipleri söz konusu tebliğ hükümlerinden yararlanabilir.

Sigortalılarla bunların hak sahipleri beş yılı aşan süreye ilişkin prim borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin bilgileri, Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesinden internet üzerinden öğrenebilecekleri gibi sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerinden de alabilirler. 30.4.2008 tarihi itibariyle beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalı veya bunların hak sahipleri hakkında, Tebliğ’in yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren altı ay içerisinde bunların Kuruma müracaat ederek ibraz ettikleri belgelerden veya Kurum tarafından yapılan incelemeler sonucu yeniden belirlenen sigortalılık süreleri ve borç tutarları esas alınarak işlem yapılır.

Söz konusu tebliğe göre, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, prim borçlarının ödenmesine ilişkin Kurumca çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren (Şubat 2009) 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıklarının durdurulacağı;

Prim borcuna ilişkin sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyeceği ve bu sürelere ilişkin Kurum alacaklarının takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmeyeceği;

Ancak, sigortalı ya da hak sahiplerinin daha sonra müracaatları tarihindeki belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamının, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödendiği takdirde, bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirileceği, sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmünün uygulanacağı, öngörülmüştür.

TEBLİĞE GÖRE, SİGORTALILIĞIN DURDURULMASI VE SİGORTALILIK SÜRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Prim borcu ödenmeyen süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin prim alacakları takip edilmeyerek Kurum alacakları arasında yer verilmez.

Tebliğ’in yayımından önce veya yayımını takip eden aybaşından itibaren altı aylık süre içerisinde ödenen prim tutarlarına göre sigortalılık süresi belirleneceğinden, Tebliğ’in yayım tarihinden önce veya Tebliğ’de öngörülen altı aylık süre içerisinde de hiç prim ödemesi bulunmayanların sigortalılıkları sigortalılık başlangıç tarihi itibariyle, kısmi ödeme yapanların sigortalılıkları ise ödedikleri primlerin karşıladığı ay sonu itibariyle durdurulur.

Tebliğ’in yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren (Şubat 2009) prim ödenmesi için verilen altı aylık süreyi beklemeksizin Kuruma yazılı başvurarak sigortalılıklarının durdurulmasını isteyen sigortalı ve bunların hak sahipleri hakkında da altı aylık sürenin dolması beklenmeksizin işlem yapılır.

SORU: İyi günler, benim ssk ödemelerim 1 yıl isteğe bağlı olarak ödendi ve bıraktım. Şimdi tekrar ödeyebilir miyim? Eğer başlarsam emekli olunca (kocamda ssk lı) kocamdan da ssk maaşı alma şansım var mı? Şu an eşimin sigortasından sağlık hizmeti alıyorum. ne yapmalıyım? Cevap verebilirseniz sevinirim. Kamuran SİLİN

CEVAP: Merhabalar;

1) Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmanızın önünde herhangi bir engel yok. Zorunlu sigortalı olmadığınız sürece (serbest çalışan, işçi veya kamu görevlisi gibi çalışma ilişkisi) bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne isteğe bağlı sigortalılık talep dilekçesiyle başvurduğunuzda sigortalılığınız başlayacaktır.

2) Eşinizden emekli maaşı almaktan kastettiğiniz eşiniz ölürse söz konusu olan aylık ise, bu durumda kendi maaşınız yanında eşinizden kalan maaşı da alabilirsiniz. Bu durumda oranlarda değişiklik olur. Zaten başka bir şekilde eşinizden maaş alma durumunuz olamaz.

3) Eğer isteğe bağlı sigortalı olmak istiyorsanız, isteğe bağlı sigortalı olduktan sonra eşinizin üzerinden sağlık yardımı alamazsınız. Çünkü, yeni kanuna göre isteğe bağlı sigortalılar da GSS primi ödeyecek. Dolayısıyla siz kendi sigortalılığınız nedeniyle sağlık yardımı alacaksınız. Bu durum sizin isteğinize bağlı bir şey değil. İsteğe bağlı sigortalıların sağlık sigortası primi ödemesi zorunludur. Bu şartlarda isteğe bağlı sigortalılık için talepte bulunup bulunmayacağınıza siz karar vermelisiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.