Memleket yazarı Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Alaş, TÜBİTAK 2022 yılı Bilim Söyleşileri kapsamında Konya'nın Çumra ilçesi Taşağıl Ortaokulunda öğrencilerle “ATIKSUDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETMEK MÜMKÜN MÜDÜR?” konulu söyleşide bir araya geldi.
Prof. Dr. Ali Alaş, interaktif bir ortamda, görseller eşliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, tabiatta canlı ve cansız varlıkların bir denge halinde yaratıldığını belirtti. Ayrıca su ve oksijen gibi Rabbimizin kudret hazinesinden verilen maddelerin, Allah’ın insanlığa bir hediyesi olduğunu, bu nedenle hava ve su nimetinin önemini idrak etmemiz ve onları tasarruflu kullanmamız gerektiğini söyledi. Peygamber efendimizin (SAV) “Nehir kenarında bile abdest oluyor olsanız, suyu israf etmeyiniz” sözüne vurgu yaparak su kaynaklarını tasarruflu kullanmanın çok önemli olduğunu belirtti.
Medeniyetin gereği olarak evlerimizde çamaşır, bulaşık, temizlik vb. amaçlarla kullandığımız suyun kanalizasyon sistemine verilerek tahliye edildiğini anlattı. Kanalizasyon sistemine verilen atık suyun arıtılma aşamalarını Konya Büyükşehir Belediyesi Atık su Arıtma tesisleri örneği ile anlattı. Bu tesislerde ileri biyolojik arıtma yöntemleri ile arıtılan suyun, U.V. ile dezenfekte edildikten sonra Tuz gölüne tahliye edildiğini belirtti. Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ve sulak alanı olan Tuz Gölü’nün başta flamingolar olmak üzere birçok kuş için kuluçkalanma alanı olduğunu vurguladı. Bu sebeple Özel Çevre Koruma Bölgesi ve RAMSAR alanı olan Tuz Gölü’nün korunması açısından atık suyun arıtıldıktan sonra göle verilmesinin çok önemli bir kazanım olduğunu belirtti.
Arıtılan suyun bir kısmının mor şebeke vasıtasıyla Konya ilinde yer alan park ve bahçelerin sulanmasında kullanıldığını ifade etti. Tesiste atık su arıtımı sonucu elde edilen çamurun yenilenebilir enerji çeşidi olan biyokütle enerjisi elde etmede önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Söz konusu tesislerde atık çamurdan metan gazı üretiminde vazifeli bakterilerin faaliyetleri ile biyogaz üretildiğini anlattı. Bu biyogazın saflaştırıldıktan sonra elektrik motorlarına verilerek elektrik üretildiğini anlattı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Atık su Arıtma tesislerinin atık sudan elektrik üretimi yapan ilk lisanslı tesis olduğunu vurguladı. Elde edilen enerji ile 5.276 konutun tüm elektrik ihtiyaçları karşılanabileceğini bir başka ifade ile üretilen elektriğin aylık 125.000 Euro karşılığı olduğunu ifade etti. Biyogaz üretiminden sonra besleyicilik değerleri çok yüksek olan atık çamurun çiftçilere gübre olarak verildiğini, atık çamur gübresinin bir kısmı ile çim üretildiğini anlattı.
Öğrencilerin büyük bir merak ve dikkatle takip ettiği etkinlik sonunda okul müdürü Rukiye Bayram tarafından Prof. Dr. Ali Alaş’a TÜBİTAK adına teşekkür belgesi takdim edildi. Kısa bir konuşma yapan okul müdürü, öğrencilerin bilim adamları ile buluşmasını ve onları rol model almasını çok önemsediklerini, okullarında ilk defa böyle bir etkinliği gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını belirtti. Bu tür etkinliklerin devamını da yapacaklarını ifade ede eden okul müdürü; öğrencilere, öğretmenlere ve bütün katılımcılara teşekkür etti. Ayrıca Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çumra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmen arkadaşları ve okul personelinin destekleri ile böyle bir etkinliği düzenleyip, başarı ile gerçekleştirdiklerini de ifade ederek hepsine ayrı, ayrı teşekkür ve şükranlarını sundu.
Prof. Dr. Ali Alaş, MEB desteği ve Üniversite-TÜBİTAK işbirliği ile gerçekleştirilen bilim söyleşilerinin öğrencilerin bilime ilgi duymalarına ve kariyer bilinçlerinin gelişimine büyük katkılar sağladığını belirtti.