Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Arınç, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde (NEÜ) "Kimyasal Kanserojen ve Bazı Gıdaların Kanser Önleyici Etki Mekanizmaları" konulu konferans verdi.
Arınç, 2012 yılında dünyada 14,1 milyon yeni kanser vakası ve 8,2 milyon kanserle ilgili ölümün görüldüğünü belirterek, kanser vakası sayısın 2025 yılında 19,3 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi.
İnsanlarda görülen kanserlerin yüzde 85'inin dış faktörlerden kaynaklandığını dile getiren Arınç, şunları kaydetti:
"Bu çevresel faktörlerin yüzde 75'ini ise kimyasallar oluşturmaktadır. Sigara ve alkol kullanımının bırakılması ve beslenme alışkanlıklarında doğru değişikliklerle kanser vakalarının görülme sıklığı azaltılabilir. Kanser belirli risk faktörlerinden kaçınıldığında önlenebilen bir hastalıktır."
- Sarımsak kanser engelleyici etkilere sahip
Sarımsakta bulunan diallilsülfürün, antikanserojenik yani kanser engelleyici maddenin ancak sarımsağı ısıtmadan tüketildiğinde kansere karşı faydalı olacağının altını çizdi.
Sigaranın en tehlikeli kanserojenlerden biri olduğunu söyleyen Arınç, "Hamileyken sigara kullanan anne adayları bebeklerini daha dünyaya gelmeden ciddi bir tehlikeye maruz bırakıyor. Hamile kaldıktan sonra sigarayı derhal bırakınız, çocuklarınızı daha doğmadan zehirlemeyiniz." diye konuştu.