Profesörden Bağışıklık Sistemi İçin Beslenme Tavsiyeleri

İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Emel Alphan, bağışıklık sistemini güçlendirmek için aminoasit, mineral ve vitaminler gibi besin öğelerinin doğal kaynaklardan alınmasının önemini vurguladı.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Doğal Besinler

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı korunmasında beslenmenin önemine dikkat çekti. Alphan, özellikle aminoasitler, vitaminler ve mineraller gibi besin öğelerinin doğal yollarla alınmasının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade etti.

Alphan, bağışıklık sistemini destekleyen aminoasitler, omega-3 yağ asitleri ve çinko gibi minerallerin yanı sıra A, C ve E vitaminleri gibi antioksidanların önemine vurgu yaptı. Bu besinlerin doğal yollardan alınmasının, takviyelere göre çok daha etkili olduğunu belirtti.

Anti-İnflamatuar Diyetin Önemi

Sonbahar ve kış aylarında sık görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların, inflamatuar durumlar nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Alphan, bu tür hastalıklara karşı anti-inflamatuar özelliklere sahip bir diyetin uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Alphan, "İnflamasyon, bağışıklık sisteminin doğal bir tepkisidir. Ancak kronik hale geldiğinde, sağlıksız bir yaşam tarzı ve beslenme, inflamasyonu artırabilir ve hastalık riskini yükseltebilir" diye uyarıda bulundu.

Anti-İnflamatuar Diyet Planında Neler Olmalı?

Prof. Dr. Alphan, anti-inflamatuar diyetin meyve, sebze, tam tahıllar, kuru baklagiller ve omega-3 yağ asitleri içeren besinlerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Haftada en az 2 porsiyon yağlı balık tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirten Alphan, çay, kahve, zerdeçal ve zencefil gibi anti-inflamatuar özelliklere sahip besinlerin de bu diyet planında yer alması gerektiğini ifade etti.

İnflamasyonu Tetikleyen Gıdalardan Kaçının

İnflamasyonu tetikleyen bazı gıdalar hakkında da uyarılarda bulunan Alphan, özellikle şekerli içecekler, rafine karbonhidratlar ve işlenmiş etlerin inflamasyonu artırdığını söyledi. Ayrıca, aşırı alkol tüketimi, tam yağlı süt ürünleri ve doymuş yağ içeren yiyeceklerin inflamatuar durumu tetiklediğini belirtti.

Akdeniz ve DASH Diyetleri Bağışıklığı Güçlendiriyor

Prof. Dr. Alphan, Akdeniz diyeti ve DASH diyetinin anti-inflamatuar besin öğeleri içerdiğini, bu diyetlerle bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve hastalıklara karşı direncin arttığını belirtti. Sağlıklı beslenme dışında, düzenli egzersiz, stres kontrolü ve yeterli uyku gibi yaşam tarzı faktörlerinin de inflamasyonu azaltmada önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Hekimler özel muayenehanesine kaçmaya başladı
İzmir Şehir Hastanesi, SMA'nın merkezi oldu
Ölüm Diyeti: Gerçekler ve Tehlikeleri
Sırtüstü yatıp burnunu karıştıranlar dikkat!
Doğuştan Tek Böbrekli Olduğunu 35 Yaşında Öğrendi