Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kuş gribi vakalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, çiftlik sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Kuş gribinin tavuklarda bacaklarda morarma, sakal ve ibiklerde renk değişikliği gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade eden Tayar, “Kuş gribi virüsü tavuklarda hafif veya şiddetli hastalıklara ya da ani ölümlere neden olabilir. Çiftlik sahiplerinin bu belirtilere karşı dikkatli olmaları gerekmektedir,” dedi.
Kuş Gribi Nasıl Yayılır ve Bulaşma Yolları Nelerdir?
Prof. Dr. Tayar, kuş gribinin hem evcil hem de yabani kuşları etkileyen viral bir hastalık olduğunu ve Tip A virüslerinin neden olduğunu kaydetti. Yabani kuşlardan evcil kümes hayvanlarına doğrudan veya kontamine materyaller yoluyla bulaşabildiğini belirten Tayar, “Virüs, kuştan kuşa hava yoluyla veya fekal kontaminasyon yoluyla yayılır. İnsanlar için ise sporadik vakalar dışında bir risk bulunmamaktadır,” dedi.
Tavuk Eti ve Yumurta Güvenle Tüketilebilir
Kuş gribi nedeniyle tavuk eti ve yumurta tüketiminde bir tehlike olmadığının altını çizen Prof. Dr. Tayar, “Hasta bir tavuk yumurtlamaz. Enfekte bir yumurta piyasada bulunamaz. Tavuk eti ve yumurta 60 derece sıcaklıkta 30 dakikada virüsten arınır, bu nedenle tüketiciler gönül rahatlığıyla tüketebilir,” açıklamasını yaptı. Tayar, karantina uygulandığı durumda enfekte ürünlerin piyasaya çıkmasının da imkansız olduğunu belirtti.
İnsanlarda Kuş Gribi Belirtileri Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kuş gribi virüsünün tavuk ve ürünleri yoluyla insanlara bulaşmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirttiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, bu virüsün insanlara enfekte hayvanlarla doğrudan temas halinde bulaştığını vurguladı. Tayar, insanlarda kuş gribi vakalarının göz, burun veya ağız yoluyla virüsün vücuda girmesi sonucu gelişebileceğini ve şiddetli solunum yolu hastalıkları, nefes darlığı, zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.