Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi hastalara şifa kaynağı oldu

Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan merkez, akciğer hastalarının günlük yaşamında karşılaştıkları olumsuzlukları azaltmak ve kişinin daha sağlıklı yaşayabilmesi için hizmet veriyor- Başhekim Doç Dr. Karakurt:- "Hast

İSTANBUL (AA) - Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi, akciğer hastalarının günlük yaşamında karşılaştıkları olumsuzlukları azaltmak ve kişinin daha sağlıklı yaşayabilmesi için hizmet sunuyor.

Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Zühal Karakurt, 7-13 Mart'ın Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olarak belirlendiğini ve bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı Türkiye (GARD) tarafından etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Merkezin, KOAH, astım, sarkoidoz, interstisyel akciğer hastalıklarında mevcut tedavilerle birlikte hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmek amacıyla hizmet verdiğini anlatan Karakurt, "Sağlık Bakanlığımız, GARD ve Türk Toraks Derneği ile bu konuda farkındalık oluşturmak acıyla etkinlikler düzenlemektedir. Hastane olarak, Pulmoner Rehabilitasyon Ünitemize kronik akciğer hastalıkları olanları bekliyoruz" dedi.

Karakurt, merkezde, göğüs hastalıkları hekimiyle ünitede hizmet veren fizyoterapist, diyetisyen ve psikologların hastanın durumuna göre bir program oluşturduğunu aktararak, tedaviyle hastaların günlük yaşamında daha rahat hareket edebildiklerini dile getirdi.

- "Hastalara egzersiz reçete edebilmek amacıyla ünitemizi oluşturduk"

Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Dr. İpek Özmen de akciğer hastalarının günlük hayatlarında daha az hareket ettiğini belirterek, "Günlük işlerini yapmak, dışarı çıkmak bu hastalar için giderek sıkıntı olmaya başlar. İleri dönemlerde ise bu durum kas, kemik erimesi, akciğer ve kalp fonksiyonlarında azalmaya sebep olur. Artık tüm dünyada bilindiği üzere biz de hastanemizde hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra, egzersiz reçete edebilmek amacıyla ünitemizi oluşturduk" şeklinde konuştu.

Özmen, ünitede fizyoterapistlerle birlikte hastalara egzersiz eğitimiyle psikososyal ve beslenme desteği verildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Uzun vadeli hastalıkların çoğunda ileri dönemde depresyon ve ileri endişe gelişir. Bu hasta ve yakınlarında çok sık rastladığımız bir şey. Uzun vadeli hastalıklarla baş edebilmek zordur. Biz de bunun farkındayız. Pek çok zaman ek tedavi gerekebilmektedir. Rehabilitasyon ünitesinin amacı da hastanın bireysel olarak yapabileceği egzersiz kapasitesini artırmak ve bireyi bağımsızlaştırmaktır. Özetle amacımız; hastanın yaşam kalitesini artırmaktır."

Hastaların programları tamamladıktan sonra da kontrollerinin devam ettiğini belirten Özmen, uzun vadede ortaya çıkabilecek komplikasyonlar açısından bu hastaların daha dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyledi.

KOAH hastası 54 yaşındaki Ali Tepebaş, yaklaşık 10 yıldır hastalıkla mücadele ettiğini dile getirerek, rahabilitasyon merkezinde 10 haftadır program uygulandığını söyledi.

Tepebaş, buradaki tedavinin ardından yüzde 60 fayda gördüğünü, daha önceden günlük hayatında kendisini zorlayan faaliyetleri şimdi daha rahat yapabildiğini anlattı.

Artık sosyal hayata daha rahat katılabildiğini dile getiren Tepebaş, "Evde de egzersiz yapıyorum. Buradan verilen programlar var, onları evde uyguluyorum. Merkezden çok memnunum" dedi.

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri