Mübarek Ramazan Ay’ı çok şerefli, çok izzetli bir aydır. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve diğer bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar ayarındadır.
Bu ayda yapılan bir farz, sevap bakımından başka aylarda yapılan farzların kat kat üstündedir. Bu ayda bir oruçluya iftar verene, o oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Günahları da affolunur.
Bu ayda, emri altında bulunanların işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren amirler de büyük ecir alırlar.
Bu ayda, her gece binlerce Müslüman cehennemden azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır.
Efendimiz; “Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazan’daki o bir günkü sevaba kavuşamaz” buyurmuştur. Onun için Ramazan’da tutulan orucun sevabı çok büyüktür. Bu da Ramazan’ın faziletindendir.
Ramazan’da oruç tutmanın fazileti ile ilgili bazı Hadis-i Şerifler:
Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allah-ü Teâlâ’dan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur.
Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan Ayı, sonraki Ramazan’a kadar olan günahlara kefaret olur.
Cennetteki güzel köşkler, sözü hoş, selamı çok, yemek yediren, oruca devam eden ve gece namazı kılan kimselere verilir.
Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelinin sevabı da çoktur.
Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrasına, ancak oruçlular oturur.
Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allah-ü Teâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.
Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennemden kurtuluştur.
Oruçlu iken ölene, kıyamete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır.
Ramazan Ay’ının faziletleri saymakla bitmez. Bu uzun yaz günlerinde tutulan oruçların faziletini yazmakla bitiremeyiz.
Şu da var ki, bu ayda yapılan ibadetlerin karşılığı nasıl kat kat ise, işlenen haramların günahı da o derece fazladır. Onun için bu mübarek ayda günahlardan titizlikle uzak durmalı, ibadet, taat ve her çeşit hayır hasenatı arttırmalıdır. Zira, kötü işlerle meşgul olanın bu davranışı, azabının daha şiddetli olmasına sebep olur.
Yarın devam edelim İnşallah.