Ramazanda kapatılan cehennem kapıları/içki bayileri
Peygamberimiz bir hadislerinde Ramazan ayının gelişini şöyle müjdeler:
Ramazan geldiğinde cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapatılır ve şeytanlar zincirlere vurulur.
Gerçekten de Ramazan ayı, işlenen iyiliklerin sevap çarpanı bol bir aydır. Bu ayda işlenen iyiliklere, diğer aylara göre daha fazla sevap verilir. Bu ayda yapılan ibadetlerin sevap çarpanı fazladır. Bunun için Müslümanlar Ramazan ayına ayrı bir saygı ve ilgi gösterirler.
İslam Coğrafyasının hemen her yanında Ramazan ayında günahlar, suçlar en aza iner. Diğer aylarda günaha dadanmış olan kimseler bile bu ayda günahlara ara verirler, namaza oruca başlarlar, camiye cemaate devam ederler. Eskiden gayr-i Müslimler bile bu aya ve Müslümanlara saygı gösterirler, açıktan bir şeyler yiyip içmezlerdi. Bugün de bu gelenek büyük ölçüde devam etmektedir. Ramazan ayında içki içilen, günah işlenen yerler kapatılır. Şehrimizin de cadde üstündeki pek çok içki bayisinin bu ay süresince kapalı olduğunu sürurla müşahede etmekteyiz. Bunlar elbette güzel şeylerdir.
Ancak burada gözden kaçmaması gereken önemli bir husus vardır ki keşke bu gerçek, Ramazan hususunda duyarlı olan, ama Ramazan dışında günahlara/haramlara alet olmaya devam eden kardeşlerimize ulaştırılabilse!
İslam’a göre haram olan günahlar, her zaman haramdır. Dinin haram kıldığı bir şeyi, Ramazan’da haram/günah görüp diğer zamanlarda helal görmek, Allah korusun kişiyi dinden eder. Çünkü böyle bir anlayış içerisinde olan kişi, Allah ve Peygamberinin haram kıldığı bir şeyi helal kılmış olmaktadır. Allah ve Peygamberinin haram kıldığını helal görmek ise küfürdür. Din, Allah’ındır. Dinde ölçüleri Yüce Allah koyar. Hiç kimse, Allah’ın dinini kendine göre yorumlayıp kendi kafasına göre ölçüler koyamaz.
Sözgelimi gybet, dedikodu, yalan camide haramdır, cami dışında da haramdır. Namaz kılarken, Kur’ân okunurken farz olan tesettür, namaz dışında da farzdır. Faiz, kumar, fuhuş gibi günahlar mübarek mekanlarda ve zamanlarda haramdır, diğer bütün zaman ve mekanlarda da haramdır.
Aynı şekilde tüm türleriyle sarhoşluk veren içki haramdır. Hangi isimle anılırsa anılsın bunların azı da çoğu da haramdır. Ramazan’da da haramdır, diğer aylarda da haramdır. Bu konuda Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurur:
"Allah, içkiye, onu içene, sunana, satana, satın alana, içki yapmak için üzüm v.s. sıkana, sıktırana, taşıyıcısına ve kendisine taşınılana lanet etmiştir." (Ebû Davûd, Eşribe 2)
Buna göre şu sakat anlayışın düzeltilmesi gerekir. Günahlar, Ramazan’da haram olduğu gibi, diğer aylarda da haramdır. Bizleri Ramazan’da görüp gözeten Rabbimiz, diğer aylarda da görüp gözetmektedir. Ramazan ayına saygı gösteren, şöyle veya böyle haramlara bulaşmış olan kardeşlerimiz Ramazan ayı dışında da bu güzel hallerini devam ettirmelidirler. Unutmayalım ki, haramlardan bize hiçbir hayır gelmez. Eskilerin dediği gibi, kerahetten keramet gelmez… Haramda hayır ve bereket yoktur… Haram hiç kimseyi ondurmaz… Haram yolla kazanılan kazançta bereket yoktur… Haramla beslenen vücut cehennem ateşine layıktır…
Şu mübarek ay, haramlardan kurtulma ve helallerin adamı olma konusunda güzel bir fırsat. Unutmayalım, hayatına cennet kapılarını açacak ve cehennem kapılarını kapatacak olan da insanın kendisidir; şeytanlarını zincire vurup etkisiz kılacak olan da. Elbette Yüce Rabbimiz, kendisine yönelenlere bunu kolaylaştıracaktır. Yüce Rabbim bu fırsatı güzel şekilde değerlendirenlerden eylesin.