Ramazanda doğru beslenme olası hastalıklardan koruyor

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz:- "Gün içerisinde bilişsel ve fiziksel olarak yorgunluk hissedilmemesi için iftar ve sahurda doğru besinleri seçerek öğünlerin planlaması, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi önemlidir"- "

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, ramazan boyunca gün içerisinde bilişsel ve fiziksel olarak yorgunluk hissedilmemesi için iftar ve sahurda doğru besinleri seçerek öğünlerin planlaması, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akyüz, sağlık sorunu olmayan bireylerin bu gece ilk sahura kalkacağını hatırlatarak, ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmenin kurallarını yerine getirmenin önemine işaret etti.

Doç. Dr. Akyüz, ramazanda öğün sayısı ve besin tüketiminin değiştiğini, yaz dönemi olması nedeniyle de uzun açlık süreleriyle birlikte sıvı alımının da kısıtlandığını aktardı.

Akyüz, "Gün içerisinde bilişsel ve fiziksel olarak yorgunluk hissedilmemesi için iftar ve sahurda doğru besinleri seçerek öğünlerin planlaması, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi önemlidir." diyerek, şu bilgileri verdi:

"Tüm gün bir şey tüketilmediğinden iftar saati yaklaştıkça kan şekeri iyice düşer ve iftarda bir an önce yemek yeme arzusunda olunur. Ancak mideye kısa sürede fazla besin girmesi hem hazımsızlık, şişkinlik gibi mide problemlerine, tansiyon yükselmesine neden olmakta hem de ani kan şekeri yükselmesi ve daha sonra kan şekerinin düşmesiyle birlikte tatlı yeme isteğini arttırmaktadır. İftarda hızlı, fazla besin tüketmek ve sonrasında hareketsiz olmak, sahura kalkmamak ramazan ayı sonunda kilo artışını ve bazı sağlık problemlerini birlikte getirmektedir. Öncelikle gün içerisinde iftara kadar olan süreyi sağlıklı, enerjik şekilde geçirmek için sahurda doğru tercihler yapılması önemlidir."

- "Sahur protein, iftar kuru baklagil ve sebze zengini olmalı"

Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, sahurda, proteinden zengin süt, peynir, yumurta, kan şekerinin hızlı yükselmesini önleyen rafine olmayan ekmek, söğüş sebzelerle yapılacak kahvaltının bir alternatif olabileceğini dile getirdi.

Bunun dışında sahurda yemek yeme alışkanlığı olanlar için çorba, yoğurt, sebze yemekleri, menemen gibi çok yağlı olmayan yemeklerin tercih edilebileceğini aktaran Akyüz, şöyle devam etti:

"İftara su, hurma veya zeytinle başlamak, sonrasında çorbayla devam edip bir süre ara verdikten sonra ana yemeği yemek idealdir. Yemeği çok çiğneyerek, yavaş yiyerek bir anda fazla besin tüketimi engellenmiş olunur. Ramazanın ilk günlerinde öğün sayısının ve sıvı alımının azalmasına bağlı gelişebilecek kabızlık için iftar sofralarında kuru baklagillere, kızartma olmayan sebze yemeklerine, salatalara yer vermelidir. Ayrıca iftar sonrasında veya sahurda meyve tüketmeye özen gösterilmedir. Sıvı tüketimini arttırmak için suyun yanında ayran, maden suyu, az şekerli kompostolar, çok demli olmayan çaylar, bitki çayları da tercih edilebilir. Tatlı tercihi olarak ağır şerbetli, kızarmış tatlılar yerine iftardan sonra meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayının hem ruhu hem bedeni terbiye etme, nefse hakim olma dönemi olduğunu unutmadan, iftar sofralarının hazırlanmasını temenni ediyorum."

AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı