Uzmanlar, yetersiz sıvı alımı sıvı elektrolit dengesizlikleri, bayılma hissi, deri esnekliğinde azalma, mide bulantısı, baş dönmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi için su tüketimi arttırılmasını önerirken Ramazan'da susuzlukla baş etmenin yollarını da açıkladılar. İçinde bulunduğumuz ramazan ayında mevsim bakımından susuzlukla mücadelede karpuz tüketiminin etkin bir mücadele olacağı da belirtildi.
“İFTARDAN SAHURA KADAR SUSAMAYI BEKLEMEDEN SU İÇİN”
Çöl sıcaklarının yaşandığı Ramazan ayında oruç tutanların en büyük sıkıntısı susuzluk olurken işte uzmanların susuzlukla mücadeledeki tavsiyeleri: İftardan sahur vaktinin bitimine kadar olan süre içerisinde hiç kalori içermeyen doğal içeceğimiz olan suyu içmek için susamayı beklenmemelidir. Özellikle yaz meyvesi olan karpuz yüksek su içeriği ile meyve seçimi için doğru bir tercih olacaktır. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için ayran, süt, soda, taze sıkılmış meyve suları, bazı bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Tüm bu seçeneklerin yanında yine de en iyi ve en doğal içeceğimizin su olduğunu unutulmamalıdır.
SUSATMAYAN BESLENME PLANI NASIL OLMALIDIR?
Susuzlukla baş etmek için öncelikle dikkat edilmesi gereken vücuttan su atan yiyecek ve içeceklerin tüketiminin sınırlandırılmasıdır. Özellikle sahurda çok fazla çay ve kahve tüketilmesi vücuttan su atımını hızlandırarak kişiyi tahmin edilenin aksine bir sonraki gün susuz bırakır. Tuzlu, salamura, şarküteri ürünleri gibi tuzlu yiyeceklerin tüketimi de susuzluğu arttıracağı için alım miktarı sınırlandırılmalıdır.
SU TÜKETİMİNİN ZAMANI VAR MIDIR?
Havaların sıcak olması nedeniyle artan sıvı ihtiyacının karşılanması için sahurda en az 4-5 bardak iftar ve iftar sonrasında da en az 6-7 bardak su tüketilmesi önemlidir. Sindirim enzimlerini seyrelttiği için suyun büyük çoğunluğu öğünler arasında içilmelidir.
SIVI ALIMINI ARTTIRMAK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ
Suyun tadı hoşunuza gitmiyorsa alternatifler geliştirin. Suyunuza damlatacağınız bir kaç damla vanilya ekstresi işinize yarayabilirsiniz. Veya içerisine limon kabuğu, elma ve mevsim meyveleri doğranmış suyu sağlık içeceğiniz olarak kullanabilirsiniz. Şekersiz bitki çaylarından faydalanılabilir.
Kuru meyveler yerine daha çok taze sebze ve meyve tüketerek sıvı tüketiminizi arttırabilirsiniz.
İftara çorbayla başlayarak, iftar öğününde mutlaka bir sebze yemeği veya salataya yer vererek vücut dengesinin sağlanmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Ayran, süt, soda, taze sıkılmış meyve suları, bazı bitki ve meyve çaylarından faydalanabilirsiniz.