ATİNA (AA) - FURKAN NACİ TOP - Savaş ve iç çatışmalar sebebiyle vatanlarından binlerce kilometre uzakta Avrupa ülkelerinde iltica bekleyişlerini sürdüren sığınmacılar, ramazan ayını buruk bir şekilde tamamlıyor.
Irak'ın Musul kentinden göç eden Esra Naktal ve beş çocuğu, 5 aydır Yunanistan'ın başkenti Atina'ya yaklaşık 50 kilometre uzaktaki Ritsona sığınmacı kampında kalıyor.
Önemli bir kısmı Müslüman ülkelerden yaklaşık bin sığınmacının aylar sürecek iltica bekleyişlerini sürdürdükleri kampta aileler, iftar vaktinden önce yemeklerini hazırlıyor. Kampın uzak köşesindeki mescitte ise iftarın ardından teravih namazı kılınabiliyor.
Anne Esra Naktal, Musul'daki gerginliğin artması üzerine Türkiye'ye geldiklerini ve Eskişehir'de birkaç yıl kaldıktan sonra Almanya'ya gitme hayaliyle Yunanistan'a geçtiklerini belirterek Midilli Adası'nda kış ayları boyunca yazlık çadırlarda geçirdikleri zorlu birkaç aydan sonra Ritsona kampında taşındıklarını söyledi.
14 yaşındaki kızı Meryem'in cilt hastalığına çözüm bulmak için göç ettiklerini anlatan Naktal, "Şimdiye kadar 8 ay oldu, buradayız. Sığınma başvurusu yaptık ama mülakat tarihimiz Şubat 2019. O da kabul edilir mi bilmiyoruz." diye konuştu.
Naktal, doğup büyüdüğü Musul'un halini gördüğünde çok üzüldüğünü belirterek "Tüm kent yerle bir oldu. DEAŞ yüzünden insanlar öldü. Akrabalarımızı kaybettik. Tüm bunlar bizi çok etkiliyor." ifadelerini kullandı.
Ramazan ayını tamamlamak üzere olduklarını dile getiren Naktal, "Çok şükür, yiyeceğimiz var ve sağlığımız yerinde. Ama ezan seslerinden uzak bir ramazan geçiriyoruz. Eski ramazan aylarımızı özlüyoruz." dedi.
Meryem de Türkiye'deki arkadaşlarını ve okulunu çok özlediğini söyleyerek "Almanya'da futbolcu olmak ve aileme iyi bir hayat sağlamak istiyorum. Ama bir gün yine Eskişehirspor'da oynamayı hayal ediyorum." diye konuştu.
Avrupa'da sığınmacı krizinin ana duraklarından Yunanistan'da, Balkan ülkelerinin sınır geçişlerini kapatmasının ardından yaklaşık 60 bin sığınmacı iltica başvurularının tamamlanmasını bekliyor. Söz konusu bekleyiş, başvuru yükünü bürokratik zorluklardan dolayı kaldırmakta zorlanan ülkede, bir yılı aşıyor.
AA