Peygamber Efendimiz, Ramazan’ın son on günü için; “Mü’min kulların, Ramazan’a hürmet eden, Ramazan’da gayret eden kulların cehennemden âzâd olma (kurtulma) zamanı” diye buyurmuştur.
Onun için cehennemden kurtuluş zamanı olan içinde bulunduğumuz bu günleri boş geçirmeden, Rabbimizi anarak, O’nu zikrederek, fikrederek, şükrederek, istiğfar ve ibadetlerimizi arttırarak değerlendirmek en güzel bir davranış şekli olacaktır.
Kazanmak için, müsabakaların sonuna doğru, gayret ve çabanın arttığı, bütün gücün kullanıldığı gibi, bizim de Rahmet ayı, Mağfiret ayı olan Ramazan’ın rızasını kazanmak için son on günde gayret ve çabalarımızı arttırmamız, bütün gücümüzü kullanmamız gerekir ki, yukarıdaki Hadis-i Şerif’in müjdesine nail olabilelim.
Ramazan’ın son on günü içinde yapacağımız ibadetlere, yardımlaşma, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacına koşma ve hayır hasenata daha fazla ağırlık verme ile nefs muhasebesini de eklemek gerekiyor.
Zekâtlarımızı bu günler içinde vermek ecri daha da arttıracaktır. Zira, bu ayda yapılan her türlü iyiliğin mükâfatı, diğer aylara göre kat kat daha fazla olacaktır. Ayrıca fitrelerimizin de bayramdan önce mutlaka fakirin eline geçmesi gerekmektedir.
Efendimiz; “En faziletli sadaka, Ramazan ayında verilendir” buyurmuştur. Onun için, ihtiyaç sahipleri için, Ramazanın bu son günlerinde daha fazla yoğunlaşmak, kendi hanemize sayısız artılar kazandıracaktır.
Nefs muhasebesi yaparak, bugüne kadar yapmış olduğumuz hatalardan, işlemiş olduğumuz günahlardan ders çıkarmak ve bundan sonrası için aynı hata ve günahları işlememek için azmetmek, bu günler içinde yapmamız gereken önemli davranışlar zümresindendir.
Kendi kendimizle baş başa kaldığımız anda, geçmişte neler yapıp yapmadıklarımızı, artılarımızı ve eksilerimizi, kul olarak nerede olduğumuzu ve nerede durduğumuzu sorgulamalı, hatalarımızı telafi ederek, vicdanımızın rahat olabileceği hale gelebilmemiz gerekmektedir.
Efendimizin şu Hadis-i Şeriflerine de bir göz atalım:
“Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse, Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve kadir gecesinde Cebrail (as) onunla musafaha eder. (Tokalaşır) Cebrail (as) kiminle musafaha ederse, onun kalbi incelir ve gözlerinin yaşı çoğalır.”
"Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksiltme olmaz."
Ramazan’ın son günlerinde bu Hadis-i Şeriflerle de amel etmek ve bilhassa ihtiyaç sahiplerine iftar ettirmek, çok büyük ecirler alınmasına vesile olacaktır.
Diğer yandan, Ramazan ayı içinde buluşacağımız sadece bir Cuma kalmıştır. Efendimiz; “Ramazan ayındaki Cuma gününün diğer Cumalardan üstünlüğü, Ramazan ayının diğer aylara olan üstünlüğü gibidir” buyurmuştur. Onun için Ramazan’ın son Cuması olan önümüzdeki Cuma gününü ve gecesini de, oldukça verimli geçirmek, kârımıza yeni kârlar katacaktır.
Bu kıymetli gün ve geceleri en iyi şekilde ihya edelim. Akıllı bir insana düşen bu büyük fırsatı en iyi ve en güzel şekilde değerlendirmek ve Rabbimizin katına yüz akıyla gitmeye hazırlanmaktır.
Oruçlarımız ve ibadetlerimiz, şefaatçimiz olsun efendim.