Sabah Gazetesi’nde yer alan haberin bir kısmı şöyle;
Kasırgalar, yangınlar, seller ve bir de üzerine kuraklık rekorunu egale eden 2020 gelince dünya tarımda büyük riskler yaşamaya başladı. Küresel gıda fiyatları aralık ayında altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2021 için tahminler de çok iyi değil. Arz-talep dengesinde sıkılaşma beklenirken fiyatların artacağına da kesin gözüyle bakılıyor.
Buğday, pirinç, şeker gibi gıdaların sanayide kullanımının artması da toplam arzı etkileyen faktörlerden biri. Dünya nüfusunun yüzde 9'u yani 690 milyon insan gıdaya erişimde güvensiz konumda. 55 ülkede 135 milyon kişi de gıdaya acil ihtiyaç duyuyor.
MISIR: Mısırda vadeli işlemler piyasasında bir artış var. Mart vadeli kontratlar 27 Kasım 2020'den bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Mart mısır fiyatları 4.30 dolar seviyesinde.
ET VE ET ÜRÜNLERİ: 2020'de dünya et üretiminin 337.3 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Bu üretim miktarında yüzde 0.5'lik düşüş anlamına geliyor. Birçok ülkenin ithalat kısıtlamaları, Kovid-19 nedeniyle küresel et ticaretinde gerileme bekleniyor.
BUĞDAY: Buğdayda kuraklığın yanı sıra stoklama, ihracatı azaltma ve Kovid-19'un etkileri görülüyor. Avustralya, Rusya ve Hindistan tarafında yüksek bir üretim beklentisi varken Arjantin, Ukrayna, ABD ve Avrupa Birliği'nde daralma bekleniyor. Asya ve Afrika bölgesindeki talebin artması nedeniyle fiyatların artışı öngörülürken bir yandan da sanayide kullanımının artışı da fiyatların artması için bir diğer etken.
ŞEKER: Dünyanın en büyük şeker kontratı işlemcisi önümüzdeki iki yıl küresel çapta şeker kıtlığı olabileceğini söyledi.
RECEP KONUK’TAN PAYLAŞIM
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Sabah’ın bu haberini paylaşarak, “Madem zil çaldı, şimdi ödev zamanı. Tedbir almak için vakit var. Başta yağlı tohumlar olmak üzere ithal ettiğimiz her ürün için üreticiyi ekime teşvik edecek önlemleri alırsak ele güne muhtaç kalmaz ve dünya pazarlarında avantaj yakalarız. Yani hem çiftçimiz hem ülkemiz kazanır” dedi.