Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarındaki konuşmalar basın camiasında da geniş yankı uyandırdı. O dönem de askerî yetkililerce kabul edilmeyen ihmal iddiaları, internete düşen ses kaydında doğrulanıyor. İtiraf anlamına gelen bu açıklamaların orduda revizyon için bir fırsat olduğunu değerlendiren yazarlar ve hukukçular, bu sayede gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini düşünüyor.
Emekli Askerî Hakim Faik Tarımcıoğlu: İnşallah bu itiraflar TSK için milat olur. Revizyon zorunlu hale geldi. Ordunun artık siyasete müdahale eden zihniyetinden ve hantal olan teknik yapısından kurtularak bir reorganizasyonla yenilenmesi gerekli. Hükümet ve Genelkurmay arasında kurulacak ortak diyalogla sorunlar çözüme kavuşturulmalı.
Emekli Askerî Hâkim Ümit Kardaş: Askeriyedeki eğitimlerde demokrat asker yetiştirmek eğitimin öncelikli amacı olmalıdır. Her hal ve durumda devlet yönetimine el koyma yetkisini kendinde gören düşünce yapısı sona ermelidir. Kanunlarla TSK'ya verilen yapısal özerklik artık ortadan kaldırılmalı, bir an önce Milli Savunma Bakanlığı bünyesine alınmalıdır. Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin de bir an önce kaldırılması gerekiyor.
İsmet Berkan (Hürriyet): Kum torbalarının dizilmesi konusunda bile henüz eğitim verilmediyse ben merak ediyorum sivil olarak ordu içinde ne yapılıyor? Ne öğretiliyor bu askere. Yarın bir gün çocuğunu askere gönderecek biri olarak merak içindeyim. Buradan da ordunun hesap verebilirliği konusu ortaya çıkıyor. Bunu da benim adıma Meclis'in sorması lazım. Eksik olan yasaları düzenlemelilerse onu yapsınlar.
Mehmet Altan (Star): Rejimde revizyon olmadan orduda revizyondan bahsedilemez. Bir önceki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'Ordu milletin bir parçasıdır.' diyordu. Onun için de ölen çocukların hesabı sorulmaz. O yüzden orduyu revize ederek bu işi halledemeyiz. Siyasilerin bu durumu büyük bir ifşa kabul edip askerlerle birlikte ses kaydı üstünden rejimin demokratikleştirilmesi konusunu görüşmesi lazım.
Nazlı Ilıcak (Sabah): Maalesef asker, 'cumhuriyeti koruma ve kollama' sözünü, hep, 'siyasi iktidara rağmen, harekete geçmek' olarak algıladı. Koşaner'in konuşması çürüyen bir yapıyı gözler önüne serdiği için çok önemli. Kim sızdırmışsa iyi ki de sızdırmış. Hiç değilse profesyonel birlikler kurmanın, terörle mücadeleyi İçişleri Bakanlığı denetiminde yürütmenin doğru ve haklı bir tercih olduğu anlaşıldı.
Murat Yetkin (Radikal): TSK'da bir kez daha reform zamanı gelmiş, kapıya dayanmıştır. Koşaner kasetlerinden bu dersin çıkarılması lazım. Asker ev temizliğine başlamak için yeni bir bant kaydının yayımlanmasını mı bekliyor?
Can Dündar (Milliyet): Bir Genelkurmay Başkanı, "Masum erimizi alnından vurduk, kabahatliyiz." diyorsa, 'Balyoz'da evrakları çaldırdıklarından şikâyet ediyorsa bunu hiçbir gazeteci görmezden gelemez; gelene de gazeteci denmez.
Avni Özgürel (Radikal): Bu düşüncelerle aslında içeride bir revizyona yönelim olduğunu görüyoruz. Koşaner, 1960'ların asker kuşağının son temsilcisi. Önemli olan bu yöntem ve metot değişikliğiyle birlikte hem hukukî altyapının değişmesi hem de bir zihniyet değişikliği.