"Renklendirici ürünler, sağlık açısından zararlı"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Darçın:

BİLECİK (AA) - TARIK ŞAKAR - Günlük olarak tüketilen renklendirici ürünlerin, insan sağlığı açısından zararlı olduğu bildirildi. 

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emine Selcen Darçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalarda, renklendiricilerin, mutajenik etki denilen mutasyonlara sebep olduğunun belirlendiğini söyledi.

Renklendiricilerin insan vücudunda çeşitli kanser hastalıklarına neden olduğunu, solunum yolu ve alerjik hastalıklara yol açtığını savunan Doç. Dr. Darçın, şöyle konuştu: 

"Yapılan bilimsel çalışmalarda, mutajenik etki dediğimiz mutasyon aynı zamanda kanserolojik etkileri var. Kanser hastalıklarına sebep olduğu ile ilgili çalışmalar da bulunmaktadır. Bu ürünlerde 'Adı' denilen günlük alım dozları mevcuttur. Bunların günlük alımı her biri için belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığı ile Amerikan Gıda ve İlaçları Dairesi (FDA) tarafından belirlenmiştir. Biz de bunlara uyuyoruz. Genellikle günlük alım dozlarının üzerine çıkılmakta, bu da bir takım sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Günlük olarak tüketilen renklendirici ürünler, insan sağlığı açısından zararlı."

-"Ürünlerde kodlar açık olarak belirtilmeli"

Darçın, çeşitli firmaların, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ve el altından üretilen katkı maddelerini ürünlerinde kullandığını öne sürerek, şunları kaydetti:

"Çeşitli firmalar muhtemelen bu dozların üzerine çıkıyor veya beyan ettikleri ürünü kullanmayarak el altından üretilen başka renklendiricileri kullanıyor olabilirler. Bu da başka bir sıkıntı doğuruyor. Ürünlerde kodlardan ziyade açık açık isimlerin, vatandaşın anlayabileceği şekilde yazılması gerekiyor. Bu tür maddeler içeren gıda ürünlerinin ambalajında, hangi katkı maddelerinin yer aldığı belirtilmelidir. Mutlaka etiketlendirme zorunluluğuna dikkat edilmesi gerekiyor. İnsanlar ne yediklerini bilmeli."

Sakarya Üniversitesi'nin de desteklediği bezelye üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Darçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kromozom sayıların düşük olması ve kromozomların daha iyi görülmesinden dolayı model olarak seçtiğimiz bezelye üzerinde çalışma yaptık. Projemizin sonucunda da bitkilerimizin üzerinde ne tip genetoksit ve stotoksit etkilere de sahip olduğuna baktık ve daha ziyade gördüğümüz problemler nitotik hücrelerde metaplaz flan toplanamama gibi problemler kromozomlarda yapışma şeklinde birçok etkiler gösterdiğini belirledik."

Sağlık Haberleri

Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik
Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı